Csak együtt menthetik meg a DCEU-t!

Képregényes és nem képregényes körökben is elég megosztóak a DCEU eddigi filmjei, Zack Snyder szidása pedig már-már szállóigévé avanzsálódott az évek alatt. Tényleg ennyire félrement volna az egész DC filmes Univerzum? Nem. Van benne még potenciál? Egyértelműen igen. Utolsó mentsvárként a kritikákkal, és megannyi ellenszenvvel dacolva kiállja a próbát a legújabb darab, az Igazság Ligája? Mégnagyobb igen!


Az Igazság Ligája egy tipikus, klasszikus szuperhősmozi, minden bájával és hibájával együtt. Az alapja egy képregény, ennek megfelelően hordozza magával azokat a tulajdonságokat és műfaji sajátosságokat, amivel egy nagyközönségnek szánt, akcióval és csihipuhival teletűzdelt trendi és cool szuperhősös történet jár. Mivel csapatfilmről van szó, ennek megfelelően az ellenfél is egy olyan figura, akinek legyőzése még egy ilyen kaliberű csapatot is megizzaszt. Hibának lehetne felróni, hogy a hősök nincsenek összeszokva, néhol esetlenek, néhol kissé bénácskák, de ezzel csak pont hogy életszerűbb az egész, a tagok nemhogy nem harcoltak még együtt (tisztelet a kivételnek), de még csak alig ismerik egymást. Elég furcsa lenne, ha rögtön az első pillanattól kezdve összeszokottan harcolnának, utóbbi esetben nem is lenne meg a filmben az a plusz, ami itt megvan. Flash és Kiborg is keresik a helyüket a világban, Aquaman bizalmatlan a többiekkel, Batman fél-veteránként már nem a régi, Wonder Woman meg... Hm. Fiatalos, lendületes, élettel teli, vidám és jó harcos, messze az egyik legstabilabb tagja a Ligának, ennek megfelelően nem kell sokat unszolni hogy csatlakozzon ebbe a válogatott társaságba.


Ami kicsit furcsa így képregényrajongói szemmel is, az az új karakterek hátterének vázlatos bemutatása, hisz az egy dolog hogy a képregényekből sokaknak már ismert az eredetsztorijuk, itt könnyen lehet gyökeresen más is az író ötlete. Flash, Kiborg és Aquaman egy homályos folt, viszont azt is meg lehet érteni valahogy, hogy a DC előbb meg akart ágyazni ezzel a filmmel, hogy aztán szép sorban jöhessenek az önálló filmek is, hisz ha nem lett volna Igazság Liga film, valószínűleg kevesen mentek volna el egy Aquaman vagy Kiborg önálló mozira. A karakterek amúgy változatosak és különbözőek, az is ad egyfajta érdekességet a dolgoknak hogy nem vagyunk tisztában a képességeikkel; az egyik legkülönlegesebb például Kiborg testének a működése. Külön plusz pont Alfred karaktere, aki túllépett a lekváros kenyér és tea szervírozásán, és aktívan részt vesz az akciók segítésében a háttérből, gépek mögül. Flash poénkodik, Gal Gadot szolidan megmosolyogja, Batman kitalálja, Aquaman megkérdőjelezi, Kiborg pedig kivitelezi. A csapatdinamika részben már így az elején is működik, és amondó vagyok hogy jó dolgok sülhetnek még ki ebből a szériából, ezzel a csapattal, akár további tagokkal bővülve (mint arra kapunk is egy utalást, a székek számát illetően).


A főgonosszal, Steppenwolffal csak félig vagyok kibékülve, kicsit elidegenítő hatású hogy full CGI az egész, de ennyi baj legyen. Másik probléma vele kapcsolatban viszont, hogy nem érezzük azt, amit egy jól felépített, kegyetlen szupergonosz láttán érezni szokás; nem volt túlságosan kegyetlen (bár tizedelte rendesen a jónépet, az igaz) és hatásos sem, mint mondjuk Bane a Sötét Lovag - Felemelkedés filmben. Valahogy egy pillanatra sem tudtam elhinni, hogy ő most tényleg akkora veszély az egész világra nézve, hiába próbálták ezt elérni a készítők, kicsit műanyag volt az egész. A képregényekben ő amúgy nem mellesleg Darkseid nagybácsija, szóval nem akárkiről van itt szó, kérem. Az ezutáni filmekben következő gonoszok, akikre apró utalásokat hintett el a film, viszont annál ígéretesebbnek tűnnek, tudjuk be Steppenwolfot a bemelegítő körnek.


Összességében ez egy kellemes csalódás volt, érdekes karakterekkel, élvezhető sztorival, 8 pontot adnék rá. Nyilván azt is megértem, hogy sokaknak nem ez lesz a kedvenc szuperhősmozijuk, de aki esetleg hezitálna, az mindenképpen tegyen vele egy próbát, nem fogja megbánni! Senkinek ne vegye el a kedvét a sok negatív kritika, ráadásul a jövő pedig csupa jó dolgokat tartogat DCEU terén, lesz itt például nemsokára egy Aquaman film, valamikor végre egy önálló Batman is, Wonder Woman 2, Kiborg, Batgirl... Érdemes lesz odafigyelni ezekre.

Megjegyzések