The Punisher utalások és érdekességek

A Netflix friss és ropogós új sorozata, a The Punisher rejteget pár érdekességet, amiket a teljesség igénye nélkül összeszedtem nektek, a cikk persze tartalmaz SPOILER-eket, szóval csak okosan! Nem mindegyiknek van egyértelmű, és tisztán megmagyarázható oka, de ha már feldobta a sorozat, érdemes kicsit utánamenni ezeknek a dolgoknak.

1. Frank álneve
Hősünk a 'Pete Castiglione' álnevet használja; Francis Castiglione a képregényekben Frank születéskori neve volt, amit később változtatott Frank Castle-re, amikoris illegálisan jelentkezett besorozásra harmadjára is a Vietnámi háborúba tengerészgyalogosként. Pete Castiglione a való életben egyébként egy baseballjátékos, aki a második Világháborúban is szolgált haditengerészként. A sorozatban egyébként semmiféle utalás nem található a névválasztás okára, de elképzelhető hogy jobb ötlet híján Frank egy amerikai baseballjátékos nevét találta kevésbé gyanúsnak és használhatónak.


2, 3. Regények
Frank több könyvet is olvas az évadban, amiknek több-kevesebb köze van a cselekményhez. Lássunk ezek közül párat:
Moby Dick: a könyv Ahab kapitányról, egy bálnavadászról szól, aki célul tűzi ki hogy levadássza azt a hatalmas fehér bálnát (ami igazából egy ámbráscet), amit már többek próbáltak meg sikertelenül, és egyesek szerint a bálna halhatatlan. A kapitány mindezek ellenére mindenáron szeretné legyőzni a bálnát. Látszólag reménytelen háború, akárcsak Frank-é.
Cyborgs and barbie dolls: a poszthumán megjelenését vizsgálja a popkultúrában. A emberi természetet kutatja Marilyn Manson digitálisan átkonstruált portréin, a TDK bébireklámokon és a barbibabákon keresztül, a mai biotechnológiák és online-lét világában. A könyvet Frank Micro-nál olvassa, számítógép guru lévén pedig érthető hogy miért is volt ott az a könyv.4. Welcome back, Frank
Ezt mondja szóról-szóra Micro, amikor Frank-et újra akcióban látja, és ugyanez a címe a Garth Ennis és Steve Dillon által jegyzett, egyik leghíresebb 12 részes Punisher képregénysorozatnak.


5. Springsteen
Frank életében nagy szerepet játszik a zene; többször is gitározik, illetve a feleségétől Bruce Springsteen koncertjegyet kap ajándékba. "Springsteen. Playing the Meadowlands." - mondja Russonak. A "Meadowlands Night" egy 3 lemezes album, melyen előfordulnak olyan dalok, amiknek a címe kapcsolódik Frankhez: I ain't got no home (Nincs otthonom), This hard land (Ez a kemény hely), Better days (Szebb napok), Man's job (Férfimunka), Brilliant disguise (Tökéletes álca), Living proof (Élő bizonyíték), Born in the U.S.A. (Az USÁban született). Ezek a címek kiválóan jellemzik a sztorit, Frank úgy érzi hogy csak magára számíthat és nincs otthona, a szebb napok már tovatűntek, a tettesek felkutatása nem akármilyen férfimunka, illetve ő az élő bizonyíték a kormány Afganisztánban elkövetett titkos kihallgatásaira és kivégzéseire.6. Turk
Turk, az illegális fegyverkereskedő visszatérő vendége a Netflix-es Marvel sorozatoknak, feltűnt már többek között a Daredevil és a Luke Cage szériákban is, különös ismertetőjegye, hogy bár (általában) hasznos infókkal tud szolgálni az igazságosztók számára, mindig ő húzza a rövidebbet, DD miatt például sittre kellett mennie.


7. Jigsaw
A sorozat évadzáró részében lehetünk tanúi Punisher ősellenségének, vagyis Jigsaw létrejöttének. Ironikus, hogy pont az egyik "legszebb" arcú legényből válik az a figura, kinek arcát ezernyi vágás és sérülés borítja, a neve pedig a jigsaw puzzle-re, vagyis kirakós játékra utal a hegek alkotta alakzatok miatt. A képregényeben egyénként nincs közös katonai múltjuk, viszont ott is ugyanúgy Frank okozta az arcán található maradandó sérüléseket.

Megjegyzések