Akik Escobar köpönyegéből bújtak elő


Aki nem gazdag családba születik az életében legalább egyszer elképzeli azt, hogy milyen lenne megnyerni a lottó főnyereményt és venni belőle szupersportautókat, királyokat megszégyenítő villákat, körbe járni a világot, mindenféle egzotikus helyen nyaralni, delfinekkel úszni. hatalmas fényűző partikon részt venni, ahol az elit, a celebek és a sztárok is tiszteletüket teszik és a kokain meg a luxus prostik alapkellékeknek számítanak.  Nos a '90-s évek Kolumbiájában néhány embernek nem kellett nagy képzelőerő, ehhez az életvitelhez, mert akkora vagyonnal rendelkeztek mintha mindennap megütötték volna a főnyereményt. Honnan volt ennyi pénzük? Kokain kereskedelemből. Gilberto- és Miguel Rodriguez, Pacho Herrera és Chepe Santacruz, ők négyen irányították a hírhedt Cali kartellt, amely szervezet fénykorában a világ kokain kereskedelmének több mint 90%-t felelt. Az ő tragikus és véres történetüket dolgozza fel a Narcos c. sorozat harmadik évadja, amely igaz történeten alapszik.

Időben a hatalmas Pablo Escobar bukása után járunk, (akinek a történetét szintén a Narcos dolgozta fel az első két évadban) kinek árnyékából lépett elő a Cali kartell élén Gilberto Rodriguezzel, aki a kartell első számú embere volt. A történet alapkonfliktusát az adja, hogy Gilberto bejelenti a szervezet különböző szintű vezetői előtt egy nagyszabású party keretében, hogy hat hónap múlva, amikor befejeződnek a kormánnyal a tárgyalások, kapitulálni fognak és onnantól kezdve befejezik a fehér por kereskedelmet és kizárólag "tisztességes" üzelmeket fognak folytatni. Ám 6 hónap sok idő, közbe jöhet egy pár dolog, mint például Javier Peña, a magas rangú DEA ügynök, aki nagy szerepet játszott Escobar kiiktatásában és most visszatér, hogy újabb nagy fenevadat ejtsen el.

Az évad során rendkívül részletes korképet kapunk a 90'-s évek Kolumbiájáról, emellett betekintést nyerhetünk a színfalak mögé és megláthatjuk, hogy mi zajlik az akkori rendőrségnél, katonaságnál és azt is végignézhetjük, hogy a drogbárók miképpen szereznek befolyást a legmagasabb politikai körökben és hogyan tartanak mindenkit sakkban vagy raknak zsebre. No persze ezek mellett az egyéni tragédiák és katarzisok sem elhanyagolhatóak, mivel a néző nagymértékben tud azonosulni az egyes karakterekkel, mert rendkívül aprólékosan vannak felépítve és árnyaltan mutatják be őket. Nincsenek egyértelműen "jó" és "gonosz" karakterek, ezek a fogalmak relatívak a sorozatban, mindenki csak az egyéni céljait akarja elérni és ez cselekedeteik fő mozgatórugója.

Az évad elég lassan indul be. Igazából a negyedik résztől lehet érezni valamiféle sebességváltást, amikor elkapják Gilberto Rodriguezt és az eddig sziklaszilárdnak tűnő keresztapa kvartett megbomlik. Ettől fogva részről-részre nőnek tétek és egyre tapinthatóbbá válik a feszültség, emellett a hangsúly is áthelyeződik. Amíg az évad első felében még a Cali kartell és DEA harca volt a főcsapásirány, addig az évad második felére Jorge Salcedo a kartell egyik biztonsági embere belopja magát az események fősodrába. Innentől kezdve Jorge főszereplővé lép elő, ami egy zseniális húzás a készítők részéről, mivel az nagyon érdekes az egyéni konfliktusa, ami az egész világra kihat és egy hihetetlen jellemfejlődést láthatunk. Sajnos ennek a negatív vonzata az, hogy a kisebb Cali keresztapákra, Chepe-re és Pacho-ra nagyon kevés fény vetül, pedig az ő történetük is rendkívül érdekes lenne.

Hogy egy kicsit a filmben használt technikai megoldásokról is megemlékezzünk, a vágóképek gyönyörűek, jó szokás szerint meghagyták a magával ragadó intro soundtracket és még egy hihetetlenül hangulatos dolgot is meghagytak: Korabeli felvételeket is bevágtak a drogbárókról és a DEA ügynökökről, amik még autentikusabbá tették a show-t és én sokszor ledöbbentem azon, hogy a színészek mennyire hasonlítanak a valódi gengszterekre és zsarukra.


Engem megint levett a lábamról a történelem legnagyobb drogbáróit bemutató sorozat harmadik évadja. A jó ötleteket megtartották és újra felhasználták az előző évadokból, viszont a készítők mertek kockáztatni és újat mutatni, ami nagyon bejött a nézőknek. Talán csak két nüansznyi dolgot tennék a negatív oldalra: sok idő kellett az évadnak amíg üzemi hőmérsékletre melegedett és részletesebben bemutathatták volna az összes keresztapát. Nálam még mindig a top sorozatok között van a Narcos és remélem, hogy a jövőben is tudják tartani ezt a színvonalat.

Megjegyzések