Batman és Flash időutazik - Batman/Flash: The Button

A DC Universe Rebirth one-shot-ban találta meg Batman azt a véres smiley-t a barlangjában, ami feltűnően hasonlít a Watchmen képregényből a Komédiás jelképére. Az igazsághoz úgy látszik közelebb jutunk jelen crossover-ünkben, mely a The Button címet viseli, és a Batman, valamint Flash Rebirth sorozatokból 2-2 részt ölel fel. A történet egyébként itthon is nagy népszerűségnek örvendett megjelenésekor, bár leginkább azért, mert mind a 4 részt különleges, lentikuláris borítóval jelentették meg, ezzel is lebegtetve a képzeletbeli "must have" feliratot a rajongók és gyűjtők szeme előtt. Azt meg kell hagyni, valóban elég pofásra sikeredtek ezek a borítók, és aki a gyűjteményes kötet mellett teszi le a voksát (akárcsak én), az sem fog csalódni a külcsínyt illetően; a deluxe edition borítója (pontosabban csak a dustjacket) megkapta a Batman #21 borítóját kis változtatással a hátteret illetően, a hátlap pedig a Flash #21-ét, az international version pedig Mikel Janín illusztrációjával szerezhető be, szintén lentikuláris borítóval.
A deluxe edition borítója
A történetben tovább fokozódik a rejtély, hogy vajon mi köze lesz Dr. Manhattanéknek ehhez az univerzumhoz, de a kérdések megválaszolása helyett csak méginkább bonyolódik a helyzet a smiley-t illetően, de ez egy pillanatra sem visszás, végig izgalmasan van tálalva. Reverse Flash rögtön az első részben megjelenik, hogy magával vigye a véres szimbólumot, ám Batman érthető ellenállásának köszönhetően nem éppen baráti hangulatban bonyolódik le a váratlan találkozó. A feszültség a végletekig fokozódik a kettejük harca alatti 1 perces visszaszámlálással, ami Flash érkeztét hivatott jelezni, ám váratlan módon hősünk késik, Batman-t pedig igencsak helybenhagyják. Viszont a smiley eltűnt, a két hős pedig felkerekedik, hogy egy kis időutazással egybekötve a végére járjanak a rejtélynek. Van itt alternatív Batman, a Jay Garrick-féle Flash, és természetesen akcióban sincs hiány.
A történetet övező hatalmas hype ellenére kifejezetten szórakoztató a történet a maga nemében, az igazat megvallva én kicsit keveslem ezt a 4 részt, el tudtam volna viselni ha inkább 6 részes lett volna, és jobban kifejtik hogy mit is akartak itt elérni; néha az az érzésem volt, hogy maguk az írók sem tudják hova akarnak ezzel kilyukadni, főleg hogy jóformán nem jutottunk közelebb a "nagy rejtély" megoldásához. Igaz, ez csak egyfajta felvezető, kedvcsináló a Doomsday Clock-hoz, az epilógus pedig az eredeti Watchmen-ből is tartalmaz egy kis részt, ezzel is fokozva az olvasók kíváncsiságát. A sztori egyébként végig izgalmas, Jason Fabok letisztult, cool rajzai és Howard Porter részletgazdagabb, dinamikus képei remekül asszisztálnak a történethez. Összességében nem volt ez egy rossz eresztés, amit hiányoltam belőle, az valami hangyányi konkrétum a smiley szerepét, és megjelenésének okát illetően. Reménykedek abban, hogy nem valami katyvasz lesz az egészből, és a DC valami igazán jó dologgal akar előrukkolni.

Megjegyzések