Csumpa a benzinkúton

2017 augusztusában a Budapest Parkban Bauxit megígérté az ott megjelent közönségnek, hogy hamarosan jön az új lemez, amit majd mind megvásárolhatunk a benzinkúton. Pár hónap múlva egészen pontosan december 6.-án el is érkezett a várva-várt nap itt az új Belga lemez, amit idén úgy néz ki a Mikulás hozott. Persze az érdeklődök nem csak a benzinkúton vásárolhatják meg a legújabb szerzeményt hiszen a társaság mindig is kiált az ingyenes zeneterjesztés elve mellet így az minden erre alkalmas platformon elérhető és hallgatható. Na de milyen is a három hülye és DJ társaik legfrissebb alkotása? Változatos! Na jó de azért ez tőlük annyira nem meglepő hiszen eddig is műfajokon átívelő volt az életművük. Sokkal inkább úgy változatos, hogy az eddig megszokott stílusokból, amikben eddig alkottak az úriemberek egy mixet állítottak össze nekünk. Így találhatunk rajta számot, ami a Majd Megszokod lemezt idézi de természetesen funkosabb dallamokat is felfedezhetünk, a 2014-es Disco! stílusában. Az összeállítás összesen 17 dalt tartalmaz mindezt pontosan 70 percben, ami elég terjedelmesnek tűnik de ez meglepő módon nem azt jelenti, hogy üresjáratokkal és unalmas percekkel is kell a hallgatónak számolnia a menetidő alatt.

Ez alkalommal nincs összefüggő koncepció, ami végig kísérne az albumot. A mostani dalcsokor sokkal inkább éltetése és felidézése annak az idiotizmusnak, amiről a Belga igazából szól. Persze mindez csak a felszín hiszen lehet, hogy a körítés a megszokott proli stílusban van jelen de ugye régóta tudjuk, hogy nem mindegy, hogy a hülye okoskodik vagy az okos hülyéskedik. A fiúk természetesen megint mindenkinek beszólnak akiknek csak lehet de közben nevelik is a népet. Az első Mivót című számban rögtön meg is hallgathatjuk, hogy mi is vót’ a tegnap este folyamán de ugye semmit nem tudunk meg mivel senki sem emlékszik arra, hogy mivót’. De azért ebből is lehetett írni egy 4 perces számot de ez nem meglep hiszen a mai kiüresedett és semmitmondó beszélgetések a tizenévesek közt 
miről is szólnak? A Philospher’s Delight szám ugyan akkor ennek a szöges ellentété. Ennél a számnál filozófusok által már megfogalmazott gondolatokat kapunk majdnem 8 percben de mindezt rendkívül bulis hangulatban. A dal a Platina (Oktatási Segédanyag) stílusát idézi és talán a funkciója is ugyan az, mint ami annak a lemeznek volt. Belga lemez nincs politizálás nélkül úgy, hogy érkeznek is a Diszkó Diktátor és a Rendszerváltás 1989 című nóták. Az előbbi egy szatíra, ami egy Diszkós Diktátor ars poétikája a második meg egy vicces ugyanakkor mégis komoly történelmi visszatekintő, ami zeneileg amúgy a Boros című számot idézi, hogy ez véletlen-e vagy utalás valamire az az olvasóra van bízva. Persze van itt még hosszas filozofálás is a semmiről vagyis a tértivevényről. Ebben a műben a lírai én arra kívánja megtalálni a választ, hogy a tértivevény miért tértivevény mindezt több kevesebb sikerrel. Véleményem szerint a Belga életművében mindig is az ilyen jellegű művek voltak a legszórakoztatóbbak. Társadalomkritikában sincs hiány ugyan is a klippes Pia című szám a magyar társadalom alkoholhoz fűződő viszonyát boncolgatja. Megtudhatjuk, hogy az alkohol politikailag korrekt drog és különben is miért is ne ihatnék meggyet?

A Csumpa egy szórakoztató ugyanakkor elgondolkodtató alkotás lett mindez a megszokott minőségben. Meghallgatni mindenképpen érdemes, aki meg akkor fanatikus az nyugodtan megvásárolhatja a legközelebbi benzinkúton. Ja és aki csodálkozna, igen, a geci és a fasz szó gyakran hallható a lemezen.

Megjegyzések