Egy több ezer oldalas szociológiai tanulmány öt percbe sűrítve

Mielőtt azt hinnéd, hogy egy újabb clickbait-re sikerült rányomnod, ahol az a rész következne, amikor egy beágyazott videót találnál, amin valami agymosó szekta vezetője szónokol és radikális ideológiával átitatott féligazságokkal és ferdítésekkel próbál meggyőzni téged arról, hogy csatlakozz a szép, új világrendhez, akkor tévedsz. Csak egy nyíregyházi rapper régi remekművét szeretném újra elővenni és feleleveníteni, de mielőtt ez bekövetkezne egy rövid önéletrajzi áttekintést nyújtok a művészről.

Bobafett 2008-ban robbant be a magyar underground szcénába az Aludnifogtál c. lemezével, amit
Bobakrome-mal közösen készített. A korong egyből felrázta a műfaj kedvelőit, ugyanis gyakran kísérik kemény gitár riffek és piszkos hangzás a fejvadász szövegeit, amik egyáltalán nem nevezhetőek megszokottnak a műfajban. A művész ezután még két lemezt jelentetett meg 2010-ben és 2013-ban, amiket szintén nagy érdeklődés övezett. Mostanában kemény belpolitikai állásfoglalásairól és hipnotizáló tacskó rapjéről ismert.
Bobafett és fia, János
Forrás: Lángoló gitárok blog

Egy kis önéletrajzi áttekintés után nézzük meg a cikk fő témáját azt a tracket, amiről minden barátom és én is csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. A Nénike c. szám 2008-ban jelent meg az Aludnifogtál korongon. A mű rendkívül súlyos szociális és politikai témákra reflektál, amit groteszk módon Bobafett előadói stílusa egy zúzósabb rock-rap zeneszámmá konvertál, bár ettől a mű üzenete nem lesz kevésbé érvényes.
Néhány példa a műből ezekre a témákra:

A szám éles kritikával illeti, a mindenkori magyar politikai elit hatalommal való visszaélését és korrupcióját: "Mire gyűjtesz, szopóka, hány millió kell még Odaadják szívesen, rendes ez a nép Fizetnek a betegek, legyen neked kereted Mondjad, ez az új adó, adjál neki szép nevet "

 Az előadó felszólal a kereskedelmi televíziózás által közvetített torz értékrend és agymosás ellen: "Szépen hazudjál, értelmeseket, az RTL-ben majd színezik az esetet  Utána nesze: Barátok közt... Jaj, de szépek ezek a szereplők! Tiszta Európa, geci, tiszta Nyugat! Itt mindenki boldog, mindenki mulat Balázska varázsol neked egy nyulat Mónika-műsortól kitágul a tudat Hódít a bóvli, szaródik a buta duma Tekerik az agyadat, hogy arra figyelj oda "

A rendőri korrupciót és a rendőrség sokszori tehetetlenségét, ügyetlenségét is keményen bírálja a szám: "Igazságos meg becsületes hely ez itt, Itt szolgálnak tégedet meg védenek...  Hol a zárjegy? Ez ukrán vagy orosz? Az rossz, most lebuktál, megfogtunk, véged!"
A mű sajátossága, hogy az előadó különböző szerepekbe bújva önmagával folytat párbeszédet:

"-- Biztos úr, ott szalad a pedofil gyilkos!
-- Itt van a bűncselekmény, nem érünk rá most!
-- Helyszíni bírság, a parancs az parancs
Honnan van magánál tíz kiló narancs?
Adja ide az árát, adja ide az árut!
Így az ügy lezárult. "

Nos, ez csak néhány példa volt a zeneszámban tárgyalt témák közül a teljesség igénye nélkül, melynek többségében semmilyen érdemi előrelépés nem történt az elmúlt tíz évben, ezért a mondanivalója az érvényéből semmit sem vesztett.Végezetül, aki kedved kapott a szám meghallgatásához az itt teheti meg:

Megjegyzések