Ezek az oroszok már megint világuralomra törnek - Little Big


Ez alkalommal nem fegyverekkel és rakétákkal próbálják meg uralni a világot, hanem a Little Big formáció hódítja meg zenerajongókat sajátos rave-rap zenéjükkel, ami néhány év alatt már több milliós rajongói táborra tett szert. Mielőtt túlságosan is előre rohannánk, nézzük meg, hogy kik is ezek az őrült oroszok. 

Az együttest 2013-ban alapították és jelenleg 5 taggal büszkélkedhet: Ilya "Illich" Prusikin, Szergej "Gokk" Makarov, Szofija Tajurskaja, Olimpia Ivleva és Anton Liszov alkotják a formabontó csapatot. 2013-ban  adták ki debütáló videó klipjüket, amit az Everyday I'm Drinking c. számhoz készítettek. 2016-ban sikerült elérniük az igazi áttörést a Big Dick c. számukkal és a hozzákészített beteg, groteszk és polgárpukkasztó klippel, amely után a koncertekre járó több száz fős közönség, nagyon gyorsan több ezressé duzzadt és a zenekar elindult Európa járó turnéjára. Zenéjüket főként a Nirvana és Prodigy inspirálta, bár ezek mellett felfedezhetők orosz népzenei minták is benne.Az együttes nagy hangsúlyt fektet képi világra, mely a zeneszámokkal karöltve alkot egy egészet. A klipekben gyakran visszatérő motívum az oroszokat övező sztereotípiák megjelenítése és felnagyítása, mint pld: az Adidas melegítők iránti imádat, a túlzott vodka fogyasztás, a hihetetlenül sok egy négyzetméterre jutó faliszőnyeg, stb... A másik visszatérő jellegzetesség a  nyugati kultúrában megismert és jól beágyazódott toposzok orosz kontextusba való átültetése és groteszk módon kiparodizálása. Mint pld: A pöffeszkedő, nagyképű, arany fuxos vállalkozó (szélhámos) jakuzzizása luxus prostikkal, áttranszformálva egy fogszabályzós, nyakában fémláncot hordó srác fürdőzésére két átlagos lánnyal, amelyet egy hófödte táj melegvízű forrásában ejtenek meg.
Vajon kinek a fejéből tud kipattanni ennyi őrültség? Nem másnak mint az együttes frontemberének Ilya "Illich" Prusikinnek a fejéből és a zenekar életét régóta szakmai segítségével támogató Alina Pasokéból. Ők ketten rendezik az együttes videóklipjeit, amiért már több elismerést is átvettek és az is jelzi szakmai elismertségüket, hogy ma már sok top orosz zenekarnak ők rendezik a klipjeiket.
A Little Big ezenkívül nagyon sok égető társadalmi problémát dolgoz fel a maga elborult, kitekert, beteg módján egy nagy adag rave party hangulattal fűszerezve, melynek végterméke egy roppant szórakoztató, ám mégis elgondolkodtató társadalomkritika.
A Life in da trash szám igyekszik azt bemutatni, ahogy egyes államok elfajzott korcsokként tekintenek polgáraikra, akiket elég a Gulágot megszégyenítő körülmények között tartani.
Vagy itt van a pár napja frissen kijött LollyBomb, amely az észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Un atomfegyverkezési törekvéseit kritizálja, közben bemutatva a koreai rezsim kegyetlenségét és a koreai nép nyomorgását.

Egy szó, mint száz aki szereti a groteszk, húsbavágó társadalom kritikákat, művészi igényességgel átitatva annak biztos befog jönni a Little Big csapat stílusa.

A végére pedig itt hagyom az én személyes kedvencemet:


Megjegyzések