"Szétszórtabb vagyok egy letüsszentett kokócsíknál..."

A Rímbiózis és az Adrenalin formációk oszlopos rímfacsarója, Gege második lemezével jött ki a napokban, a Borító LP és a Nyelvészet mixtape után robban a Dokumentum LP! A lemez teljes egészében hallgatható youtube-on, a szórásban benne van néhány videóklip, illetve ötletes vizuál is, hogy ne csak a fül, de a szem is részesüljön a kultúra ezen szegmenséből. A 20 trekkes lemezből 14 teljesen új, és most hallgatható először; nem kis anyag került publikálásra. A lemez hiánypótló az underground rap szcénában, és olyan közreműködőket vonultat fel többek között, mint a DSP, Busa Pista, Zenk, Sör és Fű, Phat, illetve Oriza. Láthatjuk tehát, hogy elég forró cuccról van szó, a műfaj rangos képviselői elég szép számban képviseltetik magukat egy-egy nóta erejéig.
Zenék tekintetében elég változatos beat-ekről van szó, melyekben a dob, csörgő, trombita, zongora és gitár remek hangulatot varázsolnak az ultrakemény szövegek alá. Az egyik legomegább beat Lezser zenéje lett a Szállóige című szám alatt, melynek hangzásában egymásnak feszül az oldschool és a newschool, továbbá egy kis sci-fi-s hangulatot is teremt, energikus alapot tolva a szöveg alá. Az albumon Gege zenék is megtalálhatók a változatosságot és a remek, igazi dirty underground hangulatot teljesen kimaxolva, a szórásból pedig az Álszent nevezetű trekk az ami a legjobban odavág, a beat olyan szinten passzol a szövegekhez, hogy hallgatás közben valószínűleg sokan fognak elismerően bologatni és elismerni: "Ez az igazi 100% magyar ug hiphop!"
Társadalomkritika, rengeteg szóvicc, hiphop életérzés, és a rendszernek tükör mutatása az, ami jellemzi a rendkívül változatos szövegeket. Gege a slam poetry műfaját is rendszeresen üti, és az a fajta kreativitás teljes mértékben tükröződik ezen az albumon is; jól átgondolt és okos szövegek, melyeken érdemes elidőzni, egy meghallgatás semmiképp sem elég hozzájuk, főleg amikor Gege a hipergyors flow-jával csattogtatja a rímeket olyan gyorsaságban, hogy csak kapkodjuk a fejünket. A szóviccek egész tárháza vonul fel, főleg az 1-2 betű megváltoztatásával, és az eredetihez majdnem azonos hangzással rendelkező szavak, melyek gyártásába a közreműködők is beszállnak a Textépítők trekkben.
Mint már feljebb említettem, videóklippek és egyéb vizuállal megtámogatott számok is vannak terítéken. Senki ne számítson fullos verdákra, vagy miniszoknyában twerkelő hölgyeményekre és szárny nélkül repkedő bankjegyekre; amit a fényűzés helyett kapunk, az nem akar sem becsapni sem félrevezetni. A már régebben kijött Kelet, mely az egyik legjobb szóló Gege trekk az albumon, egyszerű beállításokkal és vágóképekkel operál, de mégis közelebb hozza a magyar valóságot az utcaképeken keresztül. Ha egy másik országban élő ember nézi meg, a képek láttán valószínűleg nem fog idevágyni, láthatja hogy itt ez van, oszt` kész. A most frissen kijött Kulturtróger ötletes és poénos, az Az van trekk pedig azt a tábori, spanolós hangulatot hozza, mint amilyet anno az Animal Cannibals Faház meg sátor nevű trekkje adott.
Elég erős albumra sikeredett a Dokumentum, és mint a közreműködők listája is mutatja, a műfaj iránt érdeklődőknek érdemes odafülelnie erre az albumra, és a rapper további megjelenéseit is figyelemmel követnie. Mind a szövegek, mind a zenék miatt érdemes többször berakni az albumot, reggel a kávé mellé mehet a Kelet, a pénteki buli elé pedig a Szállóige.

Megjegyzések