Underground rap mostanában

A csillogástól és fényűzéstől mentes, őszinte, nem köntörfalazó hazai underground műfaj terén rendre születnek olyan alkotások, amik tartják a lelket az erre fogékony közönségben. A szórás sajnos korántsem akkora, mint mondjuk 2010-11-12-ben, de a műfaj továbbra is lételeme a hazai hiphop közegnek, ontva magából a jobbnál jobb dolgokat. Rovatunkban néhány mostanában megjelent hallgatnivalót prezentálnánk, néhány gondolattal fűszerezve.

1. DSP - Fekete tükör


Dipa és Bom hatalmasat robbant ezzel a videóklippel, a VHS-hangulatú effekt, a vágóképek a tucattermékekről, illetve a videó eleji Márai Sándor indézet mind-mind hozzátesznek ahhoz, hogy igazán nagyot üssön ez a darab. A fogyasztói társadalomtól való elidegenedés, a divatok miatti fanyar érzés, illetve a társadalom peremén levő életérzés remek atmoszférát teremt. Hangzásban oldschool és newschool vonal egyaránt felfedezhető, és tökéletesen passzol ehhez a darabhoz. Tipikusan nem egyszer hallgatós trekk!

2. Bobafett - Nem van takarékon a kotorék Szeretet 2. rész: Protekt Janek (képregényváltozat)


A nyíregyházi rapper és tacskója kalandjait bemutató, időközben trilógiából sorozattá avanzsálódott megzenésített napló újabb darabbal jelentkezik. Hallgatása kizárólag edzett underground-ot hallgató füleknek ajánlott, a közel 11 perces zene mellőz mindenféle trendet és bevett szokást a hiphop-al kapcsolatban, és saját utat tapos ki magának. A szinte már útifilmnek is beillő darab a zenész utazásairól ad hírt, és a főszereplő Jancsika, a tacsi. A szöveg humoros, élettel teli és ötletes, okosan beszúrt és frappáns rímekkel fűszerezve. A sok rap zenéből megszokott, sokszor már unalomig ismételt refrén itt elmarad, de egy pillanatra sem hiányoljuk; Janek műtéte sikeres, és ez a lényeg!

3. SÉF - Ember


A két tagra redukálódott formáció Áts Feri "kiválása" után ezzel a vadiúj klippel jelentkezik, melyre nem lehet panaszunk; mind a szövegek, mind a képi világ a helyén van, a hangulat magunkba mélyedős-elmerengős, igazi csemege a SÉF fanoknak, a Bankossal közös trekk után. Refrén itt sincs, de nem is kell, a duó remekül váltogatja egymást, jó a flow, a zene pedig mintha hozzá lenne passzírozva a szöveghez. A csapat a facebook oldalán hozta nyilvánosságra Feri távozásának okát:

Áts Feri üzenete számotokra:
"Kedves mindenki. A hír igaz.
A továbbiakban inaktívvá válik a státuszom a zenekarban.
Nem személyes nézeteltérés vezetett erre a döntésre, magánéleti okai vannak, amiket nem is részleteznék.
Mivel ez nem krú, ez család ezért biztosan fog még készülni olyan zene amiben én is újra nyomom a szlenget és valószínűleg lesz még olyan koncert ahol én is fellépek majd Imi és Laca testvéreimmel, de most határozatlan időre biztosan abba hagyom a zenélést.
Nehéz döntést kellett ezzel meghoznom, de így éreztem helyesnek. Így tudok önazonos maradni, hogy bármennyire is nehéz, azt teszem amit hiszek, hogy tennem kell. Ami most végnek tűnhet valójában egy új kezdet (és ezt nem csak úgy mondom, hallottam az új zenéket és nagyon kemények), úgyhogy fogadjátok sok szeretettel az új dalokat.
Biztosíthatok mindenkit akire hatással voltak a gondolataim,
hogy fogtok még hallani rólam és fogtok még hallani rólunk, hármunkról is. Addig is Béke! Áve SÉF!

Aki teheti jöjjön el Dec. 27.-én az A38-as bulira ahol (egy darabig biztosan) utoljára én is a színpadra lépek. "

Megjegyzések