A fiú, aki többet akart - Batman #38

Tegnap jelent meg a Batman 38. száma Amerikában, mely egy remek egy részes, kerek történetet tartalmaz, aminek elolvasása minden rajongónak kötelező. Maga a borító, és részben a cím - The origin of Bruce Wayne - is félrevezető, de a sztori elolvasása után valószínűleg ezt senki sem fogja hibaként felróni az alkotóknak. A történet úgy veszi kezdetét, hogy egy kisfiú, Matthew gazdag szüleit valaki meggyilkolja, Bruce pedig elmegy hozzá, és megfogadja, hogy megtalálja a gyilkost és az garantáltan megfizet majd tettéért. Újabb, ehhez az esethez hasonló gyilkosságok ütik fel a fejüket azonban Gotham Cityben, ami után még inkább beindul a nyomozás a tettes után. A szóba jövő gyanúsított Batman egyik régi ellenfele Zsasz, majd Kétarc - aki amúgy is nemrég szökött meg Arkhamból - végül pedig Matthew komornyikjára terelődik a gyanú. 
Részlet a borítóról (Tim Sale rajza)
 Történetünk végig izgalmas, és megvan benne minden, ami egy igazi, vérbeli Denevérember sztorihoz kell; nyomozás, gyilkosság, érdekes párbeszédek, valamint rideg, hátborzongató hangulat, ráadásul mindvégig fennmarad a feszültség a gyilkos kilétét illetően. Travis Moore rajzai remekül asszisztálnak Tom King nagyszerű irományához, a Wayne Kúria, illetve Matthew házának lámpafényes, kicicomázott belső terei pedig kellő kontrasztot biztosítanak a kihallgatással, illetve a borongós, rideg, barátságtalan utcákkal és helyszínekkel szemben. Ez a fajta kettősség remekül jellemzi az egész történetet, az ellentét Bruce nappali és esti életvitele között pedig kitűnően kihangsúlyozódik (lámpafényes vacsora vs. éjszaka a temetőben). A történet konklúziója pedig megadja azt a fanyar, keserű hangulatot az egésznek, amitől még a füzet elolvasása után is azon kapjuk magunkat, hogy emésztjük és gondolkodunk rajta. A végkifejletben válik világossá, hogy miért is akarta Matthew, hogy a komornyikja "Master Bruce-nak" nevezze, és hogy milyen beteges, megszállott gondolatok vezettek el oda, hogy a fiú a saját szüleinek a halálát megrendezze. De mire volt ez az egész jó neki? Hát bizony nem másra, mint hogy belőle isBruce Wayne válhasson, és a nagy veszteségből táplálkozzon és merítkezzen; legyen oka bátornak lenni.
Matthew vallomása


Ezután lesz úrrá Bruce-on az az érzés, ami az utolsó oldalon levő arckifejezéséről olvasható le; oké, megtalálta a gyilkost, vége a rémálomnak, de egy újabb emberi sors tévelyedett el, talán örökre. Ez esetben keserű a nyereség íze, amit mi, olvasók is teljességgel átérzünk.
Összességében egy nagyon korrekt kis történetet kaptunk, mindig jó olvasni egy igazi földhözragadt, nyomozós Batman sztorit, amiben nem a világ megmentése a cél, csupán egy aktuális bűneset felderítése. Aki kedvet kapott hozzá, nyugodtan próbálja be, nem szükséges hozzá a sorozat előző részeinek az ismerete.


Megjegyzések