A rajzfilmfigurák anatómiájának mestere - Nychos

Nikolaus "Nychos" Schuller kétségtelenül az egyik leghíresebb és legprofibb street art művész Ausztriában. Munkái világszerte ismertek, fő stílusjegye, hogy szereti belülről is láttatni az épp általa megfestett figurát, legyen az Miki Egér, Pókember, Spongyabob, vagy épp egy Tyrannosaurus Rex. A bécsi székhelyű ORF TV pár napja megjelentetett egy videót, melyben a művész is nyilatkozott (20:06-23:35, 38:33-41:22), és sok érdekes infó mellett beszélt a festéshez fűződő viszonyáról, illetve arról, hogy miként is csöppent bele ebbe az egészbe.
A graffiti és street art Bécs városának egyfajta lelkét kezdték el képezni az elmúlt évtizedekben; gondoljunk itt például a Donaukanal menti rengeteg rajzra, az egyéb legálfalakra, vagy a hatalmas tűzfalfestményekre városszerte. Ez a művészeti ág a maga kis szubkultúrájából kifejlődve kezdi megtalálni az útját az emberek, és a nagyközönség felé, amire remek példa a Nychos által alapított Rabbit Eye Movement, mely az erre az irányvonalra fogékony művészeket tömöríti magába a világ minden tájáról; munkáikkal ausztriai, illetve más országok falait igyekeznek színesíteni, szerethetőbbé tenni, továbbá kiállításokat is szerveznek. "Minden amit az ember lát, minden vizuális hatás egyfajta nyomot hagy benned, amit az álomvilágodban feldolgozol, majd ötletként használsz fel újra... Legalábbis ez az én elméletem. Így építettem fel a 'Sigmund Freud boncolása' installációt is, hogy Freud felnyitja saját magát és kiválik a csontváza, kiemelkedik az agya és többé-kevésbé ráhány a kanapéra. Azt hiszem a humor nagyon fontos és szerintem Sigmundnak is az lehetett. Találkoztam a dédunokájával New Yorkban és azt mondta „Biztos vagyok benne, hogy Sigmund téged is szívesen látott volna a kanapéján.” - mondja Nychos elmosolyodva.
A Sigmund Freud installáció New York-banNychos hatalmas anatómiai tanulmányokat fest állatokról, emberekről, illetve más, fiktív karakterekről. Az utcaművészettel való megismerkedése még gimis korában történt Graz-ban, amikor is vidékről a városba költözött, ekkoriban a grafika, az illusztráció, és a képregényrajzolás érdekelte. "Egy vadászcsaládban nőttem fel. Négy éves voltam, amikor a papám elmagyarázta, hogy milyen amikor egy őzbakot felvág; ez a tüdő, ez a szív, ez pedig a máj. A belet nem használtuk fel, azt a kutyának adtuk. Ez minden alkalommal így történt, és nagyon nagy hatással volt rám. Kiskoromban már szarvas csontokat rajzoltam; teljesen elkápráztattak engem az effajta dolgok... Szóval innen jött ez az egész." - emlékszik vissza a művész. A képek megtervezése mellett az ehhez szükséges kutatásra is nagy hangsúlyt fektet Nychos, könyveket és az internetet segítségül hívva törekszik a tökéletes ábrázolásokra. Párszor még a bécsi orvostanhallgatók részére fenntartott Anatómia Képzési Központba is besurrant, ahol egy fehér köpenyben könnyedén elvegyült, és szemtanúja lehetett ahogy felnyitnak egy koponyát, és kiszedik az agyvelőt. Utóbbi élmény is nagy hatással volt rá, és elkövetkező munkáira, irányvonalára.
"Karakterdesigner-nek gondolom magam, és teljesen erre vagyok ráfeküdve. Ahogy kisgyerekként ülsz és számtalan Disney-filmből rajzolsz, és azt gondolod: wow, bárcsak egyszer karaktereket fejleszthetnék ki  a Cartoon Networknek, Disneynek, vagy a Nickelodeonnak. Nagyon boldog vagyok mindenért amit eddig elértem. Extrém szinten érdekel a dolog, imádok nyilvános helyeken hatalmas képeket alkotni. Ezt csinálom én, és mindent ami ezzel jár." - fejti ki Nychos. Nemrégiben amúgy készített egy megrendelést a Nickelodeonnak , melyen egy Spongyabob figura belső szerveit vehetjük jobban szemügyre.
Felkérés a Nickelodeontól

Megjegyzések