"Kiderül, hogy hogyan került a macska a zsákba..." - Domino Uno: Zsákbamacska

A Zodiac nevű undergorund rap csapattal olyan jó 4 éve találkoztam először, méghozzá az Esély című videoklippükkel. Akkoriban a formáció többféle matricáját is láttam Budapest utcáin, amik elég figyelemfelkeltő arculattal lettek megáldva. A srácok azóta túl vannak két lemezen (Csodaország, Zoo of Dreams), illetve egyéb projektek is kötődnek hozzájuk, például a Fresh Raps lemez sorozat feltörekvő magyar fiatalok trekkjeivel, vagy a legutóbb kijött, csak instrumentálokból álló Beats from the Krypton, mely nagyrészt képregényes ihletettségű, kifejezetten kellemes és stílusos zenéket tartalmaz. Egy ideje már tudni lehetett, hogy a csapat egyik tagja, Domino Uno egy saját lemezzel készül, ami két hónapja meg is jelent, Zsákbamacska névvel fémjelezve. A lemez 12 trekket tartalmaz, amiből az utolsó, az 'Outro' egy instrumentál Lezser zenéjével, de a többin mindvégig megy a kőkemény szövegelés, omega hangulattal, és még annál is jobb zenékkel.
Egy kifejezetten kellemes és frankó zenével felszentelt intróval nyitunk, és legnagyobb örömömre kapjuk rá a rímeket is, ezzel remekül megalapozva az egész album hangulatát. A videókon egyébként az album borítója látható, mely Open nevéhez fűződik, és kiváló atmoszférát teremt a zenék hallgatásához. Ezután az egyik legerősebb trekkel megyünk tovább, ami azt a témát járja körül, és olyan dolgokat mond ki, mely érzések valószínűleg mindnyájunkhoz közel állnak. Szeretjük, utáljuk, megtűrjük, mindig használjuk, de végső soron mégiscsak a miénk - ez a budapesti tömegközlekedés. A szöveg kifejezetten humoros, bővelkedik jobbnál jobb és ötletes rímekben, amik nem egyszer megmosolyogtatóak. Ismerős érzések és benyomások összessége ez a szám annak, aki mindennap átutazza a belvárost teletömött buszokon vagy villamosokon; "Üvegházhatás, izzadok ötven fokban, tíz perc alatt két megálló között a dugóban..."
 A harmadik számhoz jár egy vizuál is, ami hozzátesz a zene hangulatához; egy busz ablakán kinézve láthatjuk a budapesti utcákat. Közreműködik egy nagyon erős verzével Pillwax a Zodiac-ból, illetve eNzim is tol pár sort, egy kis humoros hangulattal fűszerezve, továbbá a refrénben a másik két Zodiac tag is megszólal. Természetesen Domino is odarakja, és a mai magyar rap szakmának tart görbe tükröt az érdek barátságokat és egymás semmibe vevését illetően, amit a következő trekkben még jobban boncolgat. A 'Zene, zene' egyébként a másik legerősebb cucc az albumon, mind az alap, mely egy nagyon vicces skit-tel indul, és mind a szöveg miatt, amihez ráadásul egyedi flow is társul. A refrénre ismét eNzim csatlakozik be, így lesz egy kerek egész a dolog. Domino arra világít rá, hogy a teljesítmény minősége mint mindenhol, a zenei szakmában sem mindig arányos a nézettséggel (sajnos), és mindegy hogy valami igazából értékelhetetlen, de az alkotója ugyanúgy nagyra van magával, mintha minőséget tolna.
Az 'Omlett' nevű trekk a zenét és az alapot is tekintve oldschool-osabb hangulatot kölcsönöz, és visszarepít minket a kilencvenes évekbe, amikor a "műfaj összes eleme ott volt minden lélekben." Ezt követi a 'Porcukor', mely szintén utóbbi vonulatot viszi tovább, és Pillwax ismét beugrik pár sorra. Ezután kicsit mozgalmasabb és élénkebb zenét kapunk a 'Kapufa' alatt, és itt igazából minden a helyén van, az ug hangulat teljesen magával ránt minket, és nem ereszt el, engem kicsit  2005 környékére repített vissza. Az ezt követő zene gyerekkori és régi emlékeket dolgoz fel, és sok hallgatóhoz szintén közel állnak ezek a témák: lakótelep, bandázások, kaputelefon, dühöngő. A 'Szomorú bohóc' megint kicsit lassabb, chillesebb zene, egy whiskey mellé péntek este tökéletes hangulatot kölcsönöz. Az utolsó két "szövegelős" trekk pedig az arany középúton zárják le az albumot, okos szövegekkel és jó rímekkel fűszerezve.
A Zsákbamacska album egy nagyon ékes és értékes darabja lett a hazai magyar underground rap műfajnak; nincs sok közreműködő, se csillogás, néhol vicces, néhol elgondolkodtató, esetenként pedig kicsit szomorkás hangulatot árasztanak a számok, jó flow-val, ötletes szövegekkel és karakteres zenékkel megspékelve. A lemez bandcapmen, illetve kézzelfogható formátumban is beszerezhető.

Megjegyzések