Egységben az erő - Fekete Párduc

A Marvel filmes univerzumának legújabb darabja egy már korábbi filmben, az Amerika Kapitány: Polgárháborúban feltűnt karakter, T'Challa, vagyis a Fekete Párduc életének egy szeletét meséli el. A májusban érkező Infinity War előtti utolsó dobás ennek, a nem képregényes mozinézők számára még ismeretlen figurának a bemutatását és megszerettetését hivatott megvalósítani, hogy aztán a májusi nagy hepajban már egyfajta ismerősként köszönhessen vissza a vásznon minden érdeklődőnek. A Vasember, Hulk, Amerika Kapitány, Thor, Pókember, Dr. Strange, Hangya karaktereket középpontba állító filmek után most a wakandai királyon a sor, hogy bizonyítson és elnyerje a nézők bizalmát, ennek első lépéseként pedig okos ötlet volt a Marvel részéről, hogy egy korábbi, csapat-centrikus filmjükbe már beletették a karaktert.
Történetünk helyszínéül egy titkos, a külvilág számára ismeretlen ország, a Wakandai királyság szolgál, ahol apja halála után királlyá koronázzák T'Challa-t (Chadwick Boseman), aki egyúttal közösségük védelmezője, a Fekete Párduc szerepében is tetszeleg. Ősi hagyományaik szerint a Fekete Párduc az, aki megvédi őket, és biztosítja a rendet az országban, és bár maszkot hord, kiléte köztudott az ott lakók számára. Wakanda ragaszkodik hagyományaihoz és törzsi szokásaihoz, ugyanakkor rendkívül fejlett technológiával bír, köszönhetően az ott bányászható vibrániumnak, melyet egy kívülálló kicsit megcsapolt, ezzel szolgáltatva az egyik konfliktusforrását a filmnek. A másik egy trónkövetelő, T'Challa nagybátyjának a fia (Michael B. Jordan), aki nem kevés bonyodalmat okoz a királyságban, és párbajra hívja az újdonsült királyt. Zárójelben jegyezném meg, hogy utóbbi színész játszott már Marvel karaktert a "jó" oldalról, az elég csúfosan megbukott Fox által kiadott F4 filmben Fáklyát, de mivel az nem az MCU (Marvel Cinematic Universe) része, így gond nélkül feltűnhetett itt (is).
A film igyekszik részletesen bemutatni Wakanda királyságát, amiben egy érdekes önellentmondás is felfedezhető: a vibrániumnak köszönhetően fejlett technológiákat előállító ország ragaszkodik ősi szokásaihoz, mint a párbaj, hegtetoválás, bizarr testékszerek, és a Fekete Párduc eredetébe és szellemébe vetett hit. A királyságot ábrázoló totálképeket látva könnyen érezhetjük magunkat egy sci-fi filmben, a hatalmas, utópisztikus és fejlett épületek, repülők és a hologramos kivetítő szöges ellentétben állnak az afrikai országok fejlettségi szintjeivel szemben. Ám semmi sem tarthat örökké, és Wakanda titka veszélybe kerül. Az események sűrűjébe a CIA-s ügynök, Everett K. Ross (Martin Freeman) is belevegyül, lazább, poénosabb jelleme pedig igyekszik oldani az egyre erősödő feszültséget. Kapunk néhány közelharcot, megismerünk egy eddig titokban fejlődött országot, Fekete Párduc lecsap a rosszfiúkra, Wakanda kapuinál egy trónkövetelő kopogtat, aki amúgy nem mellesleg a fejlett technológiát a világ leigázására akarja használni.
Mi az, ami mégis hiányzik a filmből? Egyrészt, T'Challa eddigi életéről, kiváló fizikumának megszerzéséről szinte semmilyen infót nem kapunk, másrészt a Fekete Párduccá válás, mint hagyomány folyamatát is a film elején egy rövid animációs klipben lezavarják. Kicsit olyan, mintha egyértelműnek kéne vennünk, hogy aki felveszi a jelmezt, annak egyből természetes lesz, hogy párduc módjára ugráljon le több méter magasból, és harci képességei fejlettek legyenek. Túl kevésnek éreztem továbbá azokat a részeket a filmben, amikor T'Challa-t Fekete Párducként láthatjuk, az extra menő jelmez, és jól összerakott harci jelenetek többször is előfordulhattak volna az amúgy több, mint két órás filmben. Továbbá Wakanda bemutatása is igen vázlatosan történt, a rengeteg épületből és hatalmas területből csak nagyon keveset ismerhetünk meg. A legnagyobb veszélyforrást a trónkövetelő biztosítja, de T'Challa-val való nagy, végső harca sem volt meggyőző, hiába lehetett tudni hogy mi a tét, kicsit olyan csiki-csuki volt a küzdelem.
Mindent egybevetve egy kellemes egész estés filmet hozott össze a Marvel, amit erős közepesnek értékelnék. Megvolt benne a "kötelező", de ennél többet sajnos nem tudott nyújtani, és a végén nem érzem azt, hogy epekedve várom az esetleges második részt. Egynek jó, de mégis kicsit hiányérzetem van a filmmel kapcsolatban. Lehetett volna ez több is.

Megjegyzések