Káosz az Angyalok háza táján - NMK #3 - Bosszú Angyalai: Káosz

Az NMK 3. kötetének köszönhetően egy olyan történet válik újra elérhetővé a magyar képregényes piacon, amit már csak netes csoportokban vagy képregénybörzéken lehetett beszerezni, az eredetihez képest többszörös áron. A Kingpin kiadó által már korábban kiadott Bosszú Angyalai: Káosz most keményborítós változatban kerülhet fel polcunkra. Ami az első kiadáshoz képest plusz, hogy a történet utóhatása, a Finálé című sztori is közlésre került ezúttal.

Brian Michael Bendis nagy horderejű, és kifejezetten merész története pontot tesz egy korszak végére; pont ezért lehet kicsit furcsa a magyar olvasóknak, hogy ezzel a történettel kezdődik az NMK Bosszú Angyalai részlege. A kötet elején található összefoglaló jelen esetben igen hasznos a történet súlyának megértése céljából. Igaz, a sztoriban is szépen fokozatosan csepegtetnek infókat ezzel kapcsolatosan, de a kiadvány elején található írást olvasva talán kevésbé lesz elveszve, aki nagyobb "előképzettség" nélkül vág neki ennek a kötetnek. A történet igen pörgősen és lobbanékonyan tárja elénk a legendás csapat (ilyen felállásban) utolsó kalandját, mely kellően drámaira és meghökkentőre sikeredett. Bendis kiváló érzékkel nyúl a karakterekhez, és párbeszédeikben teljes mértékben ki is bontakoztatja őket; és történések okozta zaklatott lelkiviláguk és érzéseiket pedig David Finch ábrázolja remekül, kellő magabiztossággal.


A szuperhősös történetek egyik sajátossága, hogy időnként "házon belül" van az ellenség, és bizony egymással kell ölre menniük a karaktereknek. Ez a történet tipikus példája ennek a jelenségnek, amitől csak még hatásosabb és drámaibb lesz az, ahogy szinte egy pillanat alatt oszlik fel a világ legnagyobb szuperhőscsapata. Az pedig, hogy az ellenség a csapaton belülről kerül ki, tovább fokozza a hősök zaklatottságát és keservét az eseményekkel kapcsolatban. Robbanások, harcok, és nagy tömegjelenetek jellemzik e történetet, remek párbeszédekkel párosítva. A visszaemlékezések, melyeket más rajzolók követtek el, pedig ötletesen adnak még nagyobb súlyt a történteknek.


A Bosszú Angyalai feloszlásának története nagy vonalakban egy egyszerű történet, ám a tálalása, vagyis a párbeszédek, rajzok, visszaemlékezések adják meg az igazi ízét; élvezhetősége a részletekben rejlik. A levezető sztori, a Finálé pedig biztosítja a búcsúzást egy korszaktól, mely most véget ért, ám nem kell megijedni, a gyűjtemény 29. kötetében lesz olvasható e kötet különálló folytatása, az Új Bosszú Angyalai: Kitörés, mely az új csapat megalakulásának történetét meséli el.


Megjegyzések