A halhatatlan Démon küldetése - DCNK #33

Mindenki legnagyobb meglepetésére a DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény szerdán megjelent kötete a tervekkel ellentétben nem a soron következő Batgirl: Első Évad volt, hanem azt azt követő Batman: A Démon születése 1. része. A kiadó hivatalos közleményében elnézést kért az apró kavarodásért, és biztosította az olvasóközönséget, hogy azon nyomban helyreállítják a rendet, és pénteken, azaz ma már mindenki hozzájuthat a 32-es kötethez, ezt pedig visszahívják, és két hét múlva lesz újra megvásárolható. A leleményes, mindenre elszán rajongók azonban már jó eséllyel a megjelenés napján bezsákolták a kötetet, így tettem én is, szóval lássuk a medvét!
A kötet két komplett történetet, illetve egy bónusz, rövidebb sztorit tartalmaz (Batman 232.); ami a közös bennük, az Ra's Al Ghul és lánya, Talia feltűnése. Míg az első történetben Batman hozzáállása az elszánt és halhatatlan környezetvédőhöz inkább pozitív, a második részben már sokkal inkább tekint rá ellenségeként, mint szövetségeseként. Mindkét történetben annak lehetünk tanúi, ahogy Ra's a saját látásmódja szerint akarja "megmenteni" a világot a pusztulástól azáltal, hogy a környezet védelmét tartja mindennél fontosabbnak, és e célja elérése érdekében egy maréknyi tudóssal vállvetve dolgozik együtt. Hangsúlyt kap továbbá a Lázár verem, mely Földünk energiáinak segítéségével képes arra, hogy Ra's-nak újra és újra meghosszabbítsa életét, ezzel szinte halhatatlanná téve őt.

Az első történet hangulata számomra nyomasztó és rideg volt, köszönhető ez részben Jerry Bingham klasszikus, igazi oldschool-vonalat képviselő rajzainak: vékony kontúrok, fakó, halványabb színek, illetve a részletesen kidolgozott külső és belső terek igazán egyedi hangulatot varázsolnak a történethez. A sztori szempontjából már nem ilyen pozitív a véleményem, ugyanis Batman erős és határozott személyisége elhalványulni látszik, amint odaér Ra's főhadiszállására, ahol a szerelme, Talia is jelen van. Bruce nem kérdőjelezi meg Ra's céljait, hanem szinte vakon segít neki, Taliával meg szinte villámcsapásszerűen már egybe is kelnek; szinte már abszurdnak és álomszerűnek éreztem ezt a történetet, utánanézve pedig azt találtam, hogy sokáig egy Elseworlds, vagyis alternatív történetnek hitték ezt mindaddig, míg Grant Morrison nem használta fel bizonyos elemeit a történetnek (ez az utóhatás olvasható magyarul is a Kingpin Batman sorozatában, vagy a DCNK kiadónál már nem kapható, 'Batman és Fia' című kötetében).
A második történet már közelebb állt a Batman-képregények világához, és a protagonista is személyiségéhez hűen viselkedett. Különösen tetszett ezekben a sztorikban, hogy Batman itt még mindenféle szuperkütyük és modern eszközök nélkül nyomoz, kreatívan megoldva a bonyolult talányokat, illetve mesteri módon képes álcázni magát (már-már abszurd, ahogy egy fekete koldust látunk kéregetni, majd a következő képkockán lerántja magáról az álruhát Batsy, mint egy köpenyt -- amolyan aranyosan komolyanvehetetlen kategória).

Az semmiképp sem fog csalódni a kötetben, aki szereti a földhözragadtabb, régi, nyomozós Batman sztorikat, nem zavarja hogy néha kicsit túl van magyarázva egy-két dolog - ahogy általában a régi képregényekben - illetve szereti a komorabb hangulatú Denevérember sztorikat. Mivel olvasás közben többször megakasztott a fordítás és a helyenként gépies, magyartalan szövegek, valamint a sztori több ponton alulmaradt a rajzokkal szemben, számomra ez egy erős közepes. Voltak jó momentumai, és érdekes is volt, de mai fejjel olvasva néhol már kicsit lassú és túlmagyarázott volt.

A folytatásra így egy hónapot kell várnunk, de cserébe hamarabb kézbevehettük ezt a részt, a tervezettel ellentétben. A Semic-es sorozat kedvelőinek kötelező darab!

Megjegyzések