A megállíthatatlan szófosógép újra akcióban - Deadpool 2. (spoilermentes kritika)

Szia DP,

Ezeket a sorokat olvasva valószínűleg a szívbaj fog kerülgetni, hisz totál nem arra számítottál, hogy neked fogok írni, amikor rákattintottál a "cikkemre". De azért nyugi, semmi pánik, ez nem egy újabb clickbait ami Gal Gadot telefonszámát ígéri... Neeem, ez valami sokkal frankóbb: úgy fogom leírni a véleményem a második filmedről, hogy az teljes titokban maradjon, és senki más ne láthassa. Max egy-két ember, esetleg három, de ígérem szigorú leszek.

Az első mozifilmed után ugrásszerűen nőtt, illetve kialakult a népszerűséged, mindenki örült, hogy végre kapnak egy korhatáros, vagdalkozós, durvább Marvel-filmet, és pont ezért haragszom most rád kicsit. A népszerűséged zálogát fogtátok, és felturbóztátok ahogy nem szégyelltétek, de ez sajnos nem elég. Nem elég már, ha minden percben leesik egy végtagod, vagy éppen más hősök seggét fogdosod. Egy pillanatra sem éreztem azt, hogy fejlődni akartatok az előzőhöz képest, de az események széttrollkodásával, a jól bevált receptet használva néhol egyhangúnak, néhol pedig (félve írom le, mivelszükségem van még mindegyik ujjamra) egyenesen uncsinak tűnt az adott jelenet. Persze ebben nem te vagy a hibás, te végig próbáltad a maxot nyújtani, és a nézőkről sem feledkeztél el soha; egyszerűen nem hagytad hogy bárki is az értetlenség tengerében fuldokoljon, bár néha azért elröppentek olyan viccek, amik kifejezetten belsős poénok voltak és csak egy szűk réteg  érti, de egye fene, a képregényfilmek már csak ilyenek. A szinkronhangod pedig még mindig überkirály, Nagy Ervinnél alkalmasabb csávót nem is találhattak volna!

Megvolt a pörgés, a látványos harcok, a töménytelen mennyiségű poén, a repkedő végtagok, de mégis hiányzott valami a filmből. Persze a küldetés adott volt, de hogy erre szükség volt-e egy csapatra, vagy csak szerettél volna egy jót röhögni a tagokon, azt már csak te tudhatod. Az X-Force karakterei viszont mókásak voltak eléggé, az ejtőernyős akció pedig már annyira abszurd volt, hogy fogtam is a fejem mennyire betegek vagytok már! Ezt ellensúlyozva viszont öt poénból jó ha kettőn tudtam igazán nevetni, a többi már inkább egyhangúságba fulladt, és erőltetettnek éreztem... Bocsesz "Gyedpul", ez van. Az eltúlzott érzelmek pedig egyáltalán nem hiányoztak a filmbe, volt azért drámázás párszor, ahol indokolatlanul mély érzelmeket és komolyságot kellett volna magunkra erőltetni, de ez nem az a film, amin meghatódva a százas zsepit bontogatod megváltást várva, hanem egy olyan, amin röhögni akarunk. Röhögtünk is, csak sajnos nem elégszer, párszor már ismétlésszagú volt a dolog. 

Ami sokat segített abban, hogy a történet kapjon valami plusz érdekességet, az Kábel karaktere, de basszus, nem koppintottál a rendezők fejére, hogy létezik még más szupergonoszt megformálni tudó színész is a világon Josh Brolinon kívül? Az oké, hogy iszonyat jól hozza a figurát, de legközelebb lehetnétek kicsit kreatívabbak is színészválasztás terén, ha egy új karaktert akartok behozni. Az X-Force-ból mindenesetre kisülhetnek még érdekes dolgok, bár az semmiképp sem vezetne jóra, ha kapna mondjuk egy X-Erő magyar nevet, ez így mindenképp okés. Dominó is egész jó, és fűszerezi a filmet jelenlétével, de a két X-Men csaj szereplését iszonyat feleslegesnek éreztem, semmivel nem mozdítják előre a sztorit.

Ha értékelnem kéne, Depi, akkor azt mondanám, hogy egy erős közepest megér ez a dolog. Az egy-két vontatottabb, illetve érzelmileg feleslegesen túltolt részeket leszámítva azonban szórakoztató volt, és tudtam rajta nevetni, annyi hülyeséget tudtak belerakni gyors egymásutánban. Mindenesetre ne csüggedj, a bevételek tuti elegendőek lesznek legalább még egy filmhez, a többi meg majd elválik. Ja, és egy kérés: kérlek ne köszönj többször azon az idegesítő hangodon Yukiónak, mert elsőre sem volt már vicces, nem hogy tizenötödjére. Köszi. A forgatókönyvíródat pedig offold, és szerezz másikat. De azért ne fájjon neki.

Na pá!
U.I.: a bónusz jelenetek iszonyat betegek lettek! Nyilván eddig is tudtuk, hogy nem vagy épp egy megfontolt srác, de ez már átmegy minden határon, persze csakis jó értelemben.

Megjegyzések