Vader és Maul összecsapása - Star Wars #33: Feltámadás

A magyar nyelvű Star Wars képregénysorozat 82 számot élt meg az Adoc Semic kiadó jóvoltából, 1997-től 2011-ig bezárólag. A sorozat a Dark Horse-féle SW kiadásokat publikálta, igencsak változatos sorozatokból válogatva, illetve a filmképregényeket is kiadták, már ami az "új" trilógiát illeti. Számomra az egyik legemlékezetesebb darabja a szériának a 33. szám (2002/6.), benne két igazi nagyágyú összecsapásával. Eredetileg amúgy a sztori a Star Wars Tales 9. számában jelent meg 2001-ben, tehát hamar viszonylag megjelenhetett magyar nyelven is.
Ron Marz története a IV. epizód előtt, a Kalakar 6 nevű, főként vulkáni kőzetből álló bolygón játszódik, ahova Vader Nagyúr azért vonul ki legénységével, hogy a lázadóktól visszaszerezhessék az ellopott Halálcsillag terveket. Utóbbi helyett azonban valami teljesen más dologba csöppen bele, és meg kell küzdenie egy már régóta halottnak hitt ellenségével, Darth Maul-lal.

Az egy részes történet igazából egy nagy csata a két legendás karakter között, és a mögötte rejlő érzelmek azok, amik igazán érdekessé teszik az eseményeket. Vader még kisgyerek volt, amikor Maul felbukkant és végzett Mesterével, azóta pedig ugye már a Sötét oldalt képviseli, de gyűlölete ugyanúgy megmaradt iránta. A három rejtélyes alak is fűszerezi a sztorit, akik Maul feltámasztását végezték, ám hogy pontosan kik ők, és miként sikerült véghezvinniük ördögi tervüket, sajnos homályban marad. Rick Leonardi lendületes rajzai élvezhetővé teszik a nagy összecsapás képkockáit, a füzetben domináló sötét-vörös színvilág pedig tökéletesen passzol az eseményekhez.
Világmegváltó eseményekre tehát nem kell számítani, de mégiscsak egy igen emlékezetes történetről van szó, egy igazi különlegessége a Semic-es sornak. Amellett, hogy a sztori elolvasására buzdítanék mindenkit, főleg az SW-fanokat, meg kell említeni, hogy manapság annyira nem egyszerű hozzájutni ezekhez a magyarul megjelent füzetekhez, képregényeladós csoportokban, illetve képregénybörzéken azonban érdemes próbálkozni.

Megjegyzések