Halálos öntudat - NMK #13 - Lenyűgöző X-Men: Harci helyzet

A Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény általában egy-egy meghatározó sztorit közöl le bizonyos sorozatokból, a folytatás pedig több esetben sajnos nem is kerül közlésre (mint például a Thor: Újjászületés esetében). A 2. kötet, mely az Astonishing X-Men első történetét közölte, a jelenlegi, 13. kötetben folytatódik a Harci helyzet (Dangerous) című történettel.
 A hat részes pörgős, lendületes, akcióval teli kötetet egyben, megszakítás nélkül érdemes elolvasni, a részek között nincs időbeli eltérés, szorosan összefüggnek a füzetek. A történet középpontjában az öntudatra ébredt, X-Men történetekből már jól ismert Harci szoba áll, ami (vagy aki) az idők során végig erőszakra volt programozva, és arra, hogy az X-ek ellen harcoljon. A fejlesztések során azonban Siár technológiával is meg lett spékelve, és képessé vált arra, hogy önálló gondolatai legyenek. Elérkezettnek látta az időt, hogy az X-Men ellen forduljon, és túllépjen saját határain.
 Joss Whedon története igen sokszínű, ugyanis amellett hogy egy nagyon érdekes és találó új ellenfelet hoz be a képbe, felvet etikai kérdéseket is az elnyomott élőlényekkel kapcsolatban, ami jelen esetben maga a Harci szoba mesterséges intelligenciája. Másrészről egyfajta horrorisztikus dimenzió is megjelenik Szárny kapcsán, ami eléggé megspékeli a sztori hangulatát és érzelmi töltetet ad neki. A látványos és izgalmas harci jelenetek mellett azonban jut hely a karakterek lelki világának boncolgatására is, például Kolosszus és Kitty kapcsolata, vagy a Professzor gondolatai a Harci szoba kapcsán. Emma Frost figurájában különösen megkapó ez a titokzatosság és kiszámíthatatlanság, ami ebben a történetben is jócskán előkerül; nem lehetünk benne biztosak, hogy meg lehet-e benne bízni, és nem csak egy tégla a csapatban, ami a megfelelő pillanatra vár ahhoz, hogy lecsapjon csapattársaira.
John Cassaday rajzaiban szeretem azt a fajta kettősséget, ami itt is megfigyelhető; vannak olyan rajzai, amiken az arckifejezések a körvonalak által vannak érzékeltetve, illetve olyan is, amiken a fény-árnyék hatások fotorealisztikus stílussal jelenítik meg finoman a karakterek arckifejezéseit. A közelibb képeken érezhetően jobban ki tud bontakozni, a totál képeken volt egy-két gyengébben sikerült rajza, de összességében profi munkái vannak ebben a kötetben is. A most futó Marvel-es Star Wars-szériában is jelentek meg munkái itthon egyébként.
A végkifejlet számomra túl egyszerűen le lett rendezve, egyik képkockáról a másikra túl villámcsapásszerűen, ám de kreatívan sikerült megoldást találni az X-ek életét fenyegető problémára. Az utolsó oldal pedig nem hagyja megnyugodni az olvasót, a kötetet letéve garantáltan mindenkit érdekelni fog a folytatás. Az NMK berkein belül bár nem fog folytatódni ez a sorozat, de a Marvel+ 19-31. számaiban el lehet olvasni magyarul is, hogy mi Emma titka, illetve mi fog történni a Résvilággal és a víziójukkal azt a bizonyos pusztító mutánst illetően.Megjegyzések