Viharos történelmünk képes krónikái - Királyok és Keresztek: Voluntas Tua

A tavalyi év végén egy igazán meghatározó, magyar szerzők által készített képregénykötet jelent meg, Királyok és Keresztek címen. A Voluntas Tua alcímet kapott kötet azért is különleges színfoltja a hazai képregénykiadásnak, mert a magyar történelem néhány aspektusát dolgozza fel több összefüggő sztori keretein belül. Azért is fontos kiemelni, hogy magyar helyszíneken játszódik, mivel a Hazánkban megjelenő import képregények túlnyomó része New York, vagy egyéb amerikai városokban játszódnak (Marvel, DC), míg magyar helyszínek csak szökőévente, elvétve kerülnek említésre (például Bosszúállók, az a bizonyos budapesti kaland). Jelen kötet azon felül, hogy száz százalékban magyar kreálmány, és itt is játszódik, visszarepít minket a 11. századba, ahol István király és fia, Imre herceg nemes cselekedeteit követhetjük nyomon. A kötet amellett, hogy hazai viszonylatban is sikeresnek mondható, több külföldi képregényes rendezvényen (Bécs, Los Angeles) jelen volt, és köszönhetően annak, hogy angol nyelvű változata is elkészült (a francia és német verzió is várható), még több képregényrajongóhoz eljuthatott ez az igazán egyedi, és igényes képregénykötet.
 A nagyalakú, keményfedeles kötet története 995-ben veszi kezdetét, majd 1030-ban folytatja a történések elbeszélést. A fejezetek előtti bevezetők nagy segítségül szolgálnak ahhoz, hogy ne vesszünk el az események és a nevek sodrában, és megteremtik a történetek alapjául szolgáló egyedi hangvételt is. A sokpaneles felosztástól kezdve láthatunk nagyobb 1 oldalas, de még egy gyönyörűen, festményszerűen ábrázolt két oldalas képet is egy harcjelenetről, tele állig felfegyverzett katonákkal és lovakkal. 

Levi és Sinonimo munkája mesteri érzékkel szelidíti meg a magyar történelem itt bemutatott meghatározó történéseit, és hozza közelebb a mai kor emberéhez, aki nem feltétlenül érdeklődik eziránt a korszak iránt. Sokan valószínűleg emlékeznek "István király intelmeire Imre herceghez", de arra, hogy milyen is lehetett ez az ifjú herceg, és milyen tettek fűződnek a nevéhez, már annál kevésbé. A történet tehát ápolja a magyar múltat, erősíti a múlttal való kötelékeinket, és felhívja a figyelmet arra, hogy itt bizony történtek olyan események, amik kifejezetten regénybe vagy filmbeillőek, és egy képregényben is derekasan megállják a helyüket.

Rosszat mondani nem tudok a kötetről, azon felül, hogy néha kicsit elvesztem a neveket illetően - ami egy-két visszalapozás után megoldódott - minden teljesen rendben volt vele. A történet beszippantott, és köszönhetően az ügyes történetvezetésnek, és a tetszetős rajzoknak, megvolt az összhang a szöveges és képi dimenziót illetően. A színezést is külön kiemelném, hisz rengeteget dobott a rajzokon; az egy oldalas, letisztultabb képeken a rajzoló és a színező is jobban kibontakozhatott, és szerencsére ezekből a nagyobb képekből nem is keveset kapunk a kötetben.
Összességében elmondhatom, hogy meg vagyok elégedve mind a rajzokat, mind a történetet illetően, és büszkén teszem fel a polcomra a kiadványt. A gerincen ott virít az 1-es szám, szóval ha minden igaz, a folytatás is érkezik majd, ami kiindulva a hazai és külföldi sikerekből, nem lehet olyan messze. A kiadvány akár történészeknek is érdekes olvasmány lehet, hisz kevés képregény készül manapság a magyar történelemről. Most végre itt van ez, és remélem még sokáig olvashatjuk.


Megjegyzések