Elég volt a bujkálásból! - Hihetetlen Család 2.

A Pixar nagysikerű animációs filmje, a Hihetetlen Család (Incredibles) 14 év után folytatódik egy nem is akármilyen második résszel. Humor, családi idill, konfliktusok és sok-sok mozgalmas harcjelenet jellemzi ezt a majd' két órás mozifilmet.
A valós időben eltelt sok év hőseinken nem hagyott túl nagy nyomot, és szinte ugyanonnan folytatódik időben a film, ahol az előző abbamaradt. A markáns különbség, mely a film egyik alapkövét képezi, az a hősködés ellen bevezetett törvény. Az okozott károk, és egyéb zűrzavarok miatt a hősök ténykedése államilag tiltott, így az effajta cselekedetek törvényen kívüli státuszba sodorják Irdatlanékat is. Az erre való megoldás egy üzletember, akinek célja hogy visszahozza a hősöket törvényes keretek közé, ám ehhez Helen-re van szüksége, Bob-ra (egyelőre) nem.
A gyönyörű és mesterien kidolgozott képi világ a látványosságon túl olyan releváns témákra tereli a figyelmet, mint a nők emancipációja, valamint a férfiak ezzel való megbékélése. Az alany jelen esetben Bob, akin keresztül kreatívan, és nem mellesleg humorosan mutatják be a készítők azt az élethelyzetet, amikor bizony az apának kell otthon maradnia  a gyerekekkel és rendet tartani a házban. Sok vicces és abszurd helyzet kerekedik ki ebből, és érzékletes kontrasztot képez ez az aspektus a film többi mozgalmasabb, fejkapkodósabb részeivel szemben. Furi karaktere rendesen feldobja a filmet, a Démonitor bázisára való betörés pedig enyhe horrorisztikus hangulatot hoz a filmbe, amit különösen értékeltem.

A Marvel filmek korában, különösen a Polgárháború (Civil War) után érdekes látni egy hasonló témakör lenyomatát és értelmezését egy animációs filmben; bár itt sokkal inkább kisebb a lépték, a hősködés betiltásának logikátlansága markánsan kirajzolódik a filmben.
Még a film kezdete előtt került levetítésre a Pixar legújabb kisfilmje, a Boa; akik szeretik ezeket a rövidfilmeket, tudják, hogy nem gyakran szokott mellényúlni a Pixar ezekkel az alkotásokkal. A téma a család, és a gyereknevelés az anya szemszögéből, egy egészen egyedi, metaforikus megközelítésben. Maga a film tematikájához is passzol ezáltal, igazán szépen és egyedien fejt ki egy már mindenki számára ismert, és mozivásznon rengetegszer bemutatott témát.

Összességében el lehet mondani, hogy nem az elődje árnyékában kuporog, hanem igenis tökös darab lett a Hihetetlen Család második része is, vicces és érdekes történettel, illetve kiváló karakterekkel. Volt mit mondania, és nem csak lógott a levegőben a történet. 8/10

Megjegyzések