A jövőben rekedve - Marvel+ 2018/5 - X-Faktor: Gyorsabb a halálnál, Vannak dolgok

A Marvel+ idei úgymond "ráadás" száma, mely eredetileg nem volt beütemezve a Kingpin kiadó idei tervei között, a Messiáskomplexus történet X-Faktor sorozatbeli utóhatásait közli, illetve egészen pontosan egy karakterre, Layla Millerre fókuszál (Higanyszál mellett). Az utóbb említett nagy crossover X-Men csapatát érintő hatásairól pedig az előző, és a következő két számban fog közlésre kerülni a "Divided we stand" című történet. Jelen füzetünkben két X-Faktor one-shot-ot olvashatunk, mely két egymást követő hónapban, 2008 júliusában és augusztusában jelent meg eredetileg.
Az első sztori, mely Higanyszál lelki vívódásaira és magára találására fókuszál, ügyesen játszadozik el a karakterre legnagyobb hatással bírt emberek és mutánsok megjelenítésével, és végső soron egy tipikusan egyszer olvasós történetnek ítélem meg. Az ezután következő sztori azonban már sokkal frenetikusabbnak ígérkezik: főszereplője a Messiáskomplexus sztoriban a jövőben rekedt Layla Miller, aki toronymagasan az egyik legérdekesebb és legszórakoztatóbb karaktere az X-Faktor vonulatnak. Az épp mutáns koncentrációs táborban rekedt kislány története sok meglepetést rejt magában, illetve igencsak érdekes karakterekkel fut össze a jövőben.
A második történet sokkal lebilincselőbb és érdekfeszítőbb volt, mint az első, illetve tetszett az a kiszámíthatatlanság, ami Laylának köszönhetően az egész történetet körbelengte. Mindig is szerettem az alternatív, illetve lehetséges jövőkben játszódó sztorikat, az írók itt ugyanis sokkal nagyobb mozgásteret kapnak, mint a kötöttségekkel teli "normál" időfolyamban. Ott is lehet azért persze bőven nyomni az agymenéseket (megintcsak a Superior Spider-Man alapötletét tudom felhozni), de egy esetleges jövőben játszódó történet remek mozgástér lehet egy olyan kreatív írónak, mint Peter David. Layla története tele van váratlan fordulatokkal és érdekesebbnél érdekesebb karakterekkel, és csak sajnálni tudjuk, amikor a végére érünk a füzetnek, mert ebből legszívesebben rögtön tíz részt is eelolvasnánk. No de nem áll meg az élet, az X-Faktor sorozat folytatódik magyarul, értesülni fogunk minden velük kapcsolatos eseményről (de reméljük legfőképp Layláéról).

Megjegyzések