A mutánsok reménysége - Mega Marvel #3 - X-Men: Messiáskomplexus

A Kingpin kiadó több szempontból legerősebb sorozata egyértelműen a Mega Marvel címre keresztelt széria, melynek idén két része jelent meg; a két teljes minisorozatot tartalmazó Venom kötet márciusban, az X-Men: Messiáskomplexus crossover-t tartalmazó kötet pedig a nyári képregénybörzére jelent meg júliusban. Jelen kiadvány teljes egészében tartalmazza ezt az X-történetet, valamint a maga 320 oldalával a kiadó eddigi legvaskosabb kiadványává avanzsálódott. 
Egy új mutáns születése alapjaiban forgatja fel az X-ek életét, ugyanis felcsillan számukra a remény, hogy a Wanda ámokfutását túlélő 198 mutánst még követhetik újabbak, és nincs kihalásra ítélve a fajuk. A csecsemő utáni hajszába azonban a Martalócok és a mutánsellenes Tisztogatók is csatlakoznak, csak hogy még jobban megnehezítsék az X-Men dolgát. Sőt, az X-Faktor is részt vesz az egészben, Layla és Madrox igazán meghatározó szerephez jut az események sűrűjében.

A 13 füzetet tartalmazó vaskos kötet igazán lebilincselő történettel rendelkezik; nincs üresjárat, végig történik valami izgalmas, akcióban finoman szólva nincs hiány, a részek pedig nagyon szorosan összefüggnek egymással, szóval igazi öröm, hogy egyben olvashatjuk az összes részt, hála a Mega Marvel formátumának. Pozitívum továbbá, hogy a régi, megszokott X-Men csapaton kívül az újoncok is fontos szerephez jutnak, és bizonyíthatnak a többiek, de legfőképp az olvasók előtt. A sztori kifejezetten akciódúsra sikeredett, az új mutáns megkeresése utáni hajsza rendesen felkavarja az állóvizet. Az akció és izgalom folyamatosan fenntartja a feszültséget, és az egész köteten keresztül végig rohamtempóban pörögnek az események, néhol csak kapkodjuk a fejünket. Halálesetek, sebesültek, és egyéb tragédiák rázzák meg az X-ek életét.
Tipikus kilencvenes évek utánérzés az X-Ragadozó útja, melyet a legtöbb részben csak 1-1 oldal erejéig láthatunk, míg el nem éri célját. Az ő szerepeltetését enyhén feleslegesnek tartottam, és végezetül nem is volt annyira veszélyes, mint ahogy az be volt harangozva (megintcsak 90-es évek feeling), inkább amolyan aranyosan butácska aspektusa volt a történetnek. A karakterek közül még Mr. Sinister volt az, aki magát meghazudtolva sokkal jelentéktelenebb szereplője volt az eseménynek, mint az tőle kitelt volna, valamint a további sorsát is igen könnyen lerendezték az írók, számomra túl egyszerű módon.
A folyamatos pezsgést és izgalmat, mely cirka 300 oldalon keresztül zajlik, sajnos sikerült egy kevésbé ütős befejezéssel lezárni; azért voltam kicsit csalódott a kötet végén, mert a kiválóan felvezetett végkifejlet szinte semennyire nem érte el azt a drámai hatást, amit vártam volna (bár igaz, próbálkozott, de nem jött össze neki). Scott döntését pedig még kevésbé tudom megérteni, teljesen ellentmond az előző részekben tanúsított attitűdjével, és túl egyszerűen oldódik meg a kötetben hatalmasra duzzadt probléma, illetve csak nagyon kevéssel leszünk okosabbak az új mutánst illetően a történet kezdetéhez képest. A befejezést illetően kicsit 'nesze semmi, fogd meg jól' érzésem támadt, bár hozzá kell tenni, hogy azért igyekeztek kellően drámaira venni a lezárást, de a befejezésekre különösen érzékeny vagyok. Jelen esetben azonban a kötet olvasásának élvezhetősége csak a végén csorbul, több mint 300 oldalon át okom sem lehetett a panaszra.
Egy X-Men rajongónak ez a kötet maga a Mekka, ugyanis annyi mutáns tűnik fel benne, hogy még számontartani is sok lenne. A sztori engem teljesen lekötött, csak úgy faltam az oldalakat, mire eljutottam a végéig. A jövőben játszódó részek a kötet legérdekesebb jelenetei közé tartoznak, és kreatívan lendítik előre a jelen eseményeit. A rajzok változatossága is plusz pont, na meg itt van a kedvenceim közül Humberto Ramos, és Chris Bachalo is; érdekesen állnak kontrasztban a realisztikusabb vonalat képviselő Marc Silvestri, Billy Tan, vagy Scot Eaton rajzaival. Nem csak mutáns-, de rajzolóparádé is lett ez a kötet, annyiféle stílus felvonul a 13 részes történet alatt.
Ennek a nagy volumenű sztorinak pedig már olvashatjuk is a folytatásait, ugyanis a Marvel+ 2018/4-es és 5-ös számaiban nyomonkövethetjük az X-Men, illetve X-Faktor címek következő részeit. Fontos megemlíteni, hogy a 2018/5-ös szám az alap soron felül jelent meg, az előfizetőknek sincs benne a pakkjukban, de cserébe idén 7 Marvel+ füzet jelenhet meg, behozva az eddigi lemaradást. Minden jó, ha a vége jó, irány az újságos a folytatásokért, vagy ha még ez a kötet sincs beszerezve, akkor pláne!

Megjegyzések