A rég nem látott barát - NMK #4,7 - Amerika Kapitány: Kizökkent idő, Tél katonája

A Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény 4. és 7. kötete Ed Brubaker Amerika Kapitány sorozatának első két, egymással szorosan összefüggő történetét mutatja be, melynek központi eseménye egy rég nem látott karakter váratlan visszatérése. A visszaemlékezésekkel, némi akcióval, és érzelmi hullámvölgyekkel tarkított történetek bemutatják Amerika Kapitány esendő oldalát, és még emberközelibbé teszik. Nem amerikai emberek számára néhol azért nehezebb azonosulni egy tetőtől talpig amerikai zászlóba bújtatott figurával, és pont az effajta, lelki dimenzióra jobban koncentráló történetek teszik átélhetőbbé a karakter történeteit. A csalódottság, düh és öröm egyaránt ötvöződik Steve-ben régi bajtársa visszatérésének körülményei kapcsán, és ezen érzelmeknek a folyamatos flashback-ek még nagyobb súlyt adnak.
Nagy szerencse, hogy nem kellett sokat várni a folytatásra, ugyanis a két történet szorosan összefügg egymással, és a második sztoriban kerül megválaszolásra sok, az első kötetben felvetett kérdés. Az eredetileg Captain America 11-es füzete az, amiben az olvasó, és a Kapitány nyakába zúdul a titkos aktáknak köszönhetően Bucky története, és a háború utáni sanyarú sorsa. A képregénykedvelők közül sokan nem szeretik az ilyesmi utólag átírt és megváltoztatott eseményeket, de én amondó vagyok, hogy sokszor jót tesznek ezek a vérfrissítések, persze az ésszerűség keretein belül (A Superior Spider-Man alapötlete például már eléggé feszegette a 'mindfuck' határait). Ezen visszatérés azonban egy kivételes karakterrel bővítette mind a képregények, mind a Marvel filmes Univerzum világát.
Steve Epting rajzaira nem lehet panasz, bár néhol a kontúrok karcossága és vázlatos stílusa nem igazán hozta a rajzai minőségéhez megfelelő szintet. A színezés a maga sötét hangulatával remek táptalajt biztosított ennek a nem mindennapi karakter visszatérésének történetéhez, illetve Kapi érzelmi hullámvölgyeihez. Összességében megint csak azt tudom elmondani, amit az első Thor kötet kapcsán; sajnálatos, hogy nem folytatódik a sorozat, mivel ez egy igazán remek kezdés volt.

Megjegyzések