Lazább mint a Riga-lánc - Laza Laca trEP

A Sör És Fű (SÉF) rajongóit nem rég még Áts Feri távozása sokkolta, most viszont a banda oszlopos tagja, Laza Laca borzolta fel a kedélyeket az augusztus 8-án megjelent trEP címre keresztelt kislemezével. Sok rajongó kommentek formájában adott hangot nem értésének/nem tetszésének, hiszen a jó öreg '90-es éveket idéző rap stílushoz vannak szokva, erre most kaptak valami merőben mást, amit nem nagyon tudnak befogadni, és sokan csalódottnak érzik magukat, sőt egyesek Laza Laca kiégéseként, minőségi hanyatlásaként tekintenek az albumra. Véleményem szerint, szó sincs itt ilyesmiről, hogy kiégett volna, vagy már nem tud olyan ütős szövegeket írni; egyszerűen csak egy új műfajban is bontogatja a szárnyait, és nem a megszokott SÉF-es kontextusban kell értelmezni a korongot, hanem trap zenei környezetben.

A trEP-en 5 szám található és 3 MC vendégeskedik: Oriza, Drilladeltoro, illetve a SÉF másik alappillére Ymylyt. Az cím briliánsra sikeredett, mivel tömör, de minden fontos információt magában hordoz, megjelöli a műfajt és a terjedelmet. Az Ahogy azt kell nyitja az albumot, amelynek andalító pszichedelikus alapjára nem lehet abbahagyni a bólogatást, és közben sütkérezhetünk a refrénben elhangzó iszonyatosan menő életérzésben. A Treposz-ban a lírai én az elején belazul, majd jó tanácsokkal látja el a hallgatót, illetve enyhe csajozásra buzdítás is belefér ebbe az (tr)eposzi történetbe.
A Mint Mi-ben Drilladeltoro szinte motyogásba átforduló refrénje tökéletes trapes hangulatot teremt, majd sokk hatás szerű váltásként érkeznek Laca odamondósabb verzéi. A korongon helyet kapott egy szerelmes szám is, amely a Ha hiányzom címet viseli. Viszonylag szentimentálisabb hangvételű, ami nagy meglepetést okoz az albumon többször hangoztatott 'puncievés' után. Záró akkordként pedig a Nincs Ami-ben egyesülnek a SÉFek és belazulva rappelnek a másik nézőpont fontosságáról.

Én mindenképpen ajánlom meghallgatásra az albumot, mivel iszonyatosan chill alapokra szórják a szöveget Laza Laca és barátai, emellett mindig érdemes odafigyelni az ilyen műfaji kísérletezésekre, mivel sokszor igencsak érdekes dolgok sülnek ki belőle.


Megjegyzések