Valóság vagy rémálom? - Slender Man: Az ismeretlen rém (spoilermentes kritika)

A Slender Man egy viszonylag újkeletű jelenség; 2009-ben egy internetes versenyen Eric Knudsen fejéből pattant ki a különös, arctalan karakter ötlete, mely gyerekeket kerít hatalmába. Először csak néhány mém, majd további képek, fan made videók, illetve videójátékok és különböző szerzők által kreált történetek terjedtek el az interneten széles körben. A Slender Man őrület azonban túllépett minden határt, és 2014-ben két 12 éves kislány annyira belemerült ebbe az egészbe, hogy gyilkossági kísérletet követtek el barátnőjük ellen, azon okból kifolyólag, hogy Slender Man ne végezzen a családjukkal. Az áldozat túlélte, a lányokra pedig a fiatalkorúak börtöne várt; az esetről részletes dokumentumfilm készült az HBO jóvoltából, Beware the Slenderman címmel, amit egyébként különösen ajánlok megtekintésre, átfogó képet ad az egész jelenségről.
Alig 9 év kellett hozzá, és máris elkészült a címszereplő nevét viselő első mozifilm, Slender Man: Az ismeretlen rém címmel. A történet főszereplője egy lányokból álló, 4 fős baráti társaság, akik egy hétvégi bulin "megidézik" a különös figurát, mely mindössze egy videó megtekintéséből, és az ott elhangzó utasítások végrehajtásából áll. A lányok ezután az este után azonban képtelenek elfelejteni Slender Man-t, és a megszállottjaivá válnak a különös figurának. Rémálmok, látomások, illetve paranormális jelenségek veszik körbe őket, aminek hatására próbálnak összefogni, hogy együtt legyőzzék közös démonukat.
Amennyire érdekes dolgokat lehetett volna kihozni ebből a karakterből, és egy bombajó filmet csinálni belőle, pont annyira sikerült elmenni egy olyan irányba, melybe végül beletört a film saját maga bicskája. A történet rendkívül összecsapott és sablonos, Slender Man karakterének hátterére vagy motivációjára pedig a leghalványabb utalást sem kapjuk meg. A film annyit mond el erről az egész jelenségről, amit már eddig is tudtunk; minél inkább a megszállottjává válsz a karakternek, annál inkább fogja megkeseríteni a mindennapjaidat. A lányok gyenge színészi játékát csak nagyon kevés alkalommal sikerül ellensúlyoznia a címszereplőt alakító Javier Botet-nek, ám oly kevésszer jut szerephez, hogy alakítása igencsak eltörpül a filmben. Egy-két hátborzongatóbb és beteg jelenetet leszámítva nem érezzük a rettegést és a kiszolgáltatottságot, csupán egy átlagos tinihorrort, középszerű és érdektelen karakterekkel. A folyamatos telefonnyomkodást leszámítva pedig olyan érzésünk lehet, mintha nem is ebben a korban élnének a lányok, annyira maradira sikeredtek.
A Slender Man jelenség lényege, hogy a karakter eredete és kiléte mindenki számára ismeretlen, és azt képzelünk mögé amit akarunk. Ez adja a karakter ízét, ettől, és a rengeteg átszerkesztett fotótól, videótól, és illusztrációktól lesz az, aki, pont ezért csavarhatott volna ezen még egyet a róla szóló mozifilm. Ehelyett a címszereplőt tekintve kifejezetten "spórolós" lett, és azt éreztem, mintha nem is akarnának nekünk semmi újat adni, csupán összegezni az eddigieket a karakterrel kapcsolatban. Ízlés kérdése, hogy ki pozitívnak, ki negatívnak látja ez az egész Slender-ügyet, de annyi biztos, hogy karakterének egyedisége Frankenstein, a Loch Ness-i szörny, vagy éppen a Péntek13 mumusa, Jason mellé sorolja a figurát. 
A film sajnos egyáltalán nem hozott semmi újat, és a tinilányok főszerepeltetése sem volt épp a legjobb ötlet ahhoz, hogy kibontsák ennek a figurának a történetét. Sok múlott ezen a filmen, nem tagadom, de így minden bizonnyal megmarad ez a dolog továbbra is a mémek és fan made mozgóképek szintjén. Nem mondom, hogy nem voltak benne érdekes felvetések, de összességében ez így iszonyatosan gyenge lett. 2/5

Megjegyzések