A fényűzés ára - Marvel+ 2018/6 - X-Men: Külön utakon #3, Végkielégítés

A Marvel+ idei utolsó előtti számában folytatódik a Messiáskomplexus után játszódó X-Men történet, illetve egy egyrészes sztorit olvashatunk Pókember ősellenségének, a Vezérnek a munkakapcsolati rendszeréről.
A két szálon futó X-sztori egy hangyányival nagyobb zűrbe rángatja hőseinket; Rozsomák, Árnyék és Kolosszus Ororszországban keverednek harcba gyilkos robotokkal, Emma és Scott pedig a San Fransciscóban eluralkodó különös hippiláz nyomába ered. Bár a megoldáshoz csak kicsit kerülünk közelebb, továbbra is egy rendhagyó és furcsa történettel van dolgunk, amit személy szerint egy rajzfilmes epizód keretein belül jobban el tudnék képzelni. A Messiáskomplexus utóhatásai az előző számban található első rész kivételével nem igazán mutatkoznak meg, a következő számban érkező fináléhoz pedig nagy reményeket fűzök, mert eddig ez egy meglehetősen átlagos, és különösebben nem érdekfeszítő X-történet.
A füzet második történetéről már sokkal jobbak a benyomásaim; a Tangled Web című sorozat 2001 és 2003 között mindössze 22 számot élt meg Amerikában. A nagyrészt Pókember környezetét középpontba állító sorozaton olyan alkotók dolgoztak, mint Garth Ennis, Darwyn Cooke, vagy Brian Azzarello. Ezekben a sztorikban Pókember rendre csak másodhegedűsként, 1-1 képkocka erejéig jelenik meg, ahogy ebben a részben is. Tom Cochrane tragikus végkielégítése egy frappáns egy részes sztoriban bontakozik ki, mely egy általa szervezett, majd Pókember által meghiúsított üzlet miatt következik be. A történet nyomasztó hangulatában szemtanúi lehetünk annak, hogy egy sikertelen üzlet miatt milyen elszámolással tartozik valaki az alvilág Vezérének, és hogy Pókember jótetteinek milyen következményei vannak, melyekről ő soha nem is fog tudni. A borús hangulatú sztori rajzait Eduardo Risso követte el, stílusában pedig Frank Miller munkáit juttatja eszembe, mint a vékony körvonalak, mind a fény-árnyék kontrasztok stílusos használata miatt.
Összességében ez egy változatos Marvel+ füzet lett, és bár jobban szeretem a több részes sztorikat egyben, vagy legalábbis egymás utáni füzetekben elolvasni, a jelen kiadványban levő második történet közlése miatt ettől el tudok tekinteni. A következő részben befejeződik a különös 1969-es kaland, és elkezdődik a négy részes Venom a Vérontó ellen című mini, Clayton Carin szemet gyönyörködtető rajzaival.

Megjegyzések