Alias Grace - őszi hangulat minisorozat formában (spoilermentes)


Az 1900-as évek körül járunk: egy fiatal pszichológus, Simon (Edward Holcroft) igyekszik felderíteni egy szolgálólány tényleges szerepét a pár évtizeddel korábbi kettős gyilkosságban. A Sarah Gadon- alakította Grace Marksot  fiatal lányként bűnrészesként elítélték, először rövid ideig egy elmegyógyintézetben, a történet idejére pedig börtönben tölti napjait, de saját bevallása szerint egyáltalán nem emlékszik a bűntényre.
A gyilkossághoz vezető okok, és a lány karakterének megismerése érdekében Grace egész élettörténetét elmeséli a pszichológusnak. Szavai által megjelenő női sorsokból egyfajta korrajzot is felállít a sorozat.


Az utóbbi években egyre inkább elterjedt, hogy a könyvadaptációk minisorozat formájában látják meg a napvilágot : A balszerencse áradása (2017), a 13 okom volt (2017), vagy Lucy Maud Montgomery könyvsorozatának modern adaptációja, az Anne with an E (2017) jól mutatják, hogy mire képes ez a forma. Az Alias Grace is jó kezekbe került: a minisorozatot az Amerikai pszichó (2001) révén ismert kanadai Mary Harron rendezte. A produkció több szállal is kötődik Kanadához -  a történet is itt játszódik, és az írónő, Margaret Atwood szintén kanadai. 

A minisorozat alapjául szolgáló könyv A szolgálólány meséje írónőjének tollából származik, így nem meglepő, hogy több  közös vonás fellelhető a történetek között, például az egyenlőtlen férfi-női szerepek itt is hangsúlyosak. A kanadai sorozatban bemutatott férfi-női kapcsolatokat túlnyomórészt a férfi vágya és agresszív végletek határozzák meg: például Grace családja a gyilkossággal gyanúsított apa miatt kell hogy elhagyja Írországot. Amikor pedig az új otthonuk felé vezető  hajóúton meghal az anya, Grace-t az apa minden értelemben elhunyt felesége szerepébe helyezné.

Ebből a szituációból kiszabadul a lány, de később legjobb barátnőjével történik egy, a Grace további életét meghatározó tragédia, ami szintén a zabolázatlan férfivágyhoz kapcsolható. Ezek után szegődik el Grace ahhoz a házhoz, ahol a kettős gyilkosság történik: korábbi élményei mind valamilyen szempontból előkészítik a lány kibogozhatatlan szerepét a későbbi bűntényben. 

Érdekes a kontraszt Grace ábrázolásában, hogy míg gyilkos erőszakosságot tulajdonítanak neki, az idő jó részében varrás közben ábrázolja  a sorozat, amit visszafogott, finom aprólékosság jellemez. A varráshoz kapcsolódva  nagy hangsúly tevődik a ruha mutatta szociális státuszra is, így pl. ha nem pozíciójának megfelelő  öltözéket visel valaki, az jelzi a társadalmi egyensúly kibillenését, de a börtönviselet személytelenítő hatása is megjelenik. 
 
Grace számára központi jelentőségű a steppelt takarók készítése -  a különböző típusoknak egyedi mintázatai, és szimbolikus jelentéssel töltött neveik vannak. Úgy tűnik, hogy a lány a keze munkájában fejezi ki igazán magát: amikor lehetősége nyílik egy saját takaró elkészítésére, belevarrja a múltját, jelenét és jövőjét jelképező anyagdarabkákat, miközben szavaival felbontja az eddig viszonylag átláthatóan összeszőtt történetszálakat.

Alias Grace (2017). Forrás: IMDb.

Bár Grace katolikus, a babonásság, a spiritualizmus áthatja a művet, és a lány maga is mintha megbabonázná az embereket.  A történet folyamán több halálhoz, jövőhöz kapcsolódó, tudatalattiból előtörő sejtés, félelem jelenik meg a sorozatban ilyen formában. A Zachary Levi formálta vándor árus is mintha ehhez a világhoz tartozna. Úgy tűnik, Jeremiah az egyedüli férfi, aki egyenrangúként kezeli a lányt, de mivel ő egyfajta kívülálló, nem tenné lehetővé Grace számára, hogy a társadalom megbecsült tagja maradhasson, ha elfogadná a férfi munkaajánlatát.

Tetszett, hogy a sorozat nem ad egyértelmű választ arra, hogy mi is történt valójában. A főszerepet játszó Sarah Gadon számomra tökéletes Grace volt: empátiára késztet, anélkül, hogy sajnáltatná magát, de a tárgyilagosság álarca mögött elfojtott indulatokat gyaníthatunk, így végig bizonytalanok maradunk afelől, hogy milyen jellem is igazából a lány. Grace megbízhatatlan narrátor, és mivel szinte minden férfi vonzódik hozzá, így azok a ténytöredékek is, amik nem a tőle jönnek, kérdéses hitelességűek.


 Igazán őszi színvilágú és hangulatú történet lett az Alias Grace, egy forró bögrényi teával kiváló nagypulcsiba kucorodós hétvégi program a Netflixen.


Megjegyzések