Az éhség álarcos megszállottjai - NMK #18 - Marvel Zombik

A 2005 decemberében induló öt részes alternatív univerzumban játszódó, Marvel karaktereket zombiként bemutató történet Atyja nem olyan meglepő módon a Walking Dead sorozattal is nagy sikereket elért Robert Kirkman lett. Az Ultimate Fantastic Four sorozatban debütált 2149-es számú világ hősein egy különös fertőzés lett úrrá, mely az egész világra kihatott; mindenki zombivá vált, aki meg nem, azt a hősök és gonosztevők elfogyasztották. Az UF4 sorozatbeli zombis történet ott ért véget, hogy az egyik utolsó túlélő, Magneto, Reed Richards (az Ultimate-változat) segítségével felrobbantotta a portált, melyen a zombik átjuthattak volna az Ultimate Univerzumba. Az ebben a kötetben megtalálható minisorozat pont innen veszi fel a fonalat; aki nem olvasta volna az előzményeket, az se keseredjen el, ugyanis a kötetben található összefoglaló is pontosan összefoglalja a történteket, és elég információval ruház fel ahhoz, hogy a történet élvezhető legyen.
A történet bővelkedik a fekete humorban, melynek élvezhetőségéhez persze bizonyos fokú nyitottság is szükséges, hisz azért valljuk be, nem mindenki találja feltétlenül viccesnek, ahogy a kedvenc Marvel hőse sóvárogva szalad a friss húsért, hogy csillapítsa éhségét. A sztori igencsak olvasmányosra sikeredett, és bár baromi egyszerű cselekménnyel rendelkezik, a helyzet abszurditása és furcsasága miatt hajt minket a kíváncsiság a további eseményeket illetően. Az Ezüst Utazó váratlan érkezése jócskán felborzolja a kedélyeket, és a történet végi csattanón is jót nevettem. Igaz, nem szeretem az effajta nagy időugrásokat, de egye fene, ez amúgy is egy olyan történet, melyre nem érvényesülnek a normál szabályok.
 Sean Phillips kiváló érzékkel jelenítette meg a hősök zombiváltozatait, és sokszor kellően viccesre sikeredtek ahhoz, hogy megmosolyogtassanak engem a puszta kinézetükkel. A brutalitás, illetve a történet naturalizmusa tökéletesen visszaköszönt a munkáin, nem egy undi képsorral találjuk szembe magunkat a kötetben. Gyomorforgatónak azért nem mondanám, de Marvel képregény lévén kifejezetten merész a képi világ, azt meg kell hagyni.
 A Marvel Zombik kötet mindvégig szórakoztató és vicces, teljes mértékben kiérdemelte a helyét ebben a válogatássorozatban. Az alternatív valóság előnyei minden szinten érvényesülnek benne, és  azt érezzük egy-két durvább képsor láttán, hogy itt tényleg bármi megtörténhet. Én a magam részéről teszek egy próbát a többi minisorozattal is, amelyek egyenlőre nincsenek tervben sem ebben a sorozatban, sem más magyar kiadásban.


Megjegyzések