Bye bye VHS! - Volt egyszer egy téka

Téka. Egy olyan szó, ami legalább annyi emberben hív elő kellemes emlékeket, mint ahány alkalommal visszatekeretlen kazettát vittek vissza vásárlók a különböző tékákba. A visszatekerés igenis fontos dolog volt, a Hetedik Sor Közepe oszlopos tagjának, Csizmazia "Cheese" Gábornak a dokumentumfilmje pedig az idő kerekét tekeri vissza a VHS aranykorába, melynek egyik legfontosabb bázisa Budapesten sokáig a Odeon Téka volt, mely nemrégiben végleg bezárta kapuit a Corvin Moziban. Amennyiben kölcsönöztél valaha VHS kazit, olvass tovább (ha nem, akkor is)!

A 90 perces dokumentumfilm beszélő fejei örömmel, bánattal, de legfőképp nosztalgiával gondolnak vissza azokra az évekre, amikor a téka forgalma a csúcson volt, és köszönhetően a rengeteg visszajáró lelkes kölcsönzőnek, egy igazi közösség kovácsolódott az évek során. A téka vendégei próbálják megfogni a megfoghatatlant, és átadni azt az érzést, melyet egy VHS kazi megtekintése és a tékás kultúra jelentett nekik. A tékás dolgozók vicces, meghökkentő, olykor mindfuck élményei mellett olyan furcsa szerkentyűket is megismerhet a kedves nem-VHS fanatikus néző, mint a kazetta visszatekerő eszköz, mely sok téka elengedhetetlen kelléke volt. Mucsi Zoltán poénos intrója, Rudolf Péter improvizálásai, illetve Simon Kornél okításai csak hab a tortán, és egy igazán aranyos és szerethető jelleget adnak a filmnek. A hangalámondásos régi filmek pedig úgyszint igazán mulatságos perceket szereztek a teremben nem csak nekem, de a jelenlévők nagy részének is.
Mi is okozta a VHS-korszak, és ezzel egyútt az Odeon végét?
A kérdés, melyre a Volt egyszer egy téka keresi a választ, korántsem olyan egyszerű, mint gondolnánk. A mai kor embere egyre kevésbé a kézzel fogható, közvetlen formában fogyasztja az adott médiatartalmakat, sokkal inkább egy olyan csomópontban gyökerezik minden, amit úgy hívunk, internet. A változás szele azonban egyértelműen a DVD-k megjelenésével kezdődött, majd az asztali gépek után jöttek a laptopok, tabletek, okostelefonok, és ezentúl mindenki egy globális téka kölcsönzője, a filmekért sok esetben még csak fizetni sem kell. De jól van ez így? Mielőtt ezt megválaszolná mindenki magában, az itt taglalt remek dokumentumfilm megtekintése mindenképpen javallott. Még azoknak is, akik olyan Jézusos filmet keresnek, ami nem vallásos.

Megjegyzések