Marvel Figuragyűjtemény #1: Pókember

Szeptember elsején, azaz a mai napon jelent meg a Marvel Figuragyűjtemény első része, mely Pókember pályafutását hivatott bemutatni. Hazánkban a Hálószövővel kapcsolatosan viszonylag sok dokumentáció és egyéb leírás látott napvilágot a különböző kiadványokban, a Kingpin által kiadott Pókfej Képregénylexikon pedig részletgazdagon és a teljességre törekvően igyekszik beszámolni a karakterről. Az ilyen kiadványok átka, hogy évek múltán frissítésre szorulnak, hisz a jelenleg is futó új sorozatoknak köszönhetően akár igazán drasztikus változások is történhetnek az adott figurával kapcsolatosan.
Jelen sorozatunk első része igyekszik átfogó képet adni a Marvel egyik legnagyobb nagyágyújáról, a fontosabb sztorikat szépen összefoglalja, és külön pozitívum, hogy viszonylag naprakész a magazin (már a Parker Industries is említve van benne). Az illusztrációk, és a beszúrt borítók is mind le vannak fordítva, talán egy kivételével, de az nem igazán szúr szemet. Olvasás közben érződik, hogy nem ezen a nyelven íródott alapból a kiadvány, a mondatok sokszor kicsit gépeiesek, és kevésbé lehet őket gördülékenyen olvasni, de ennek ellenére nem lett vészes a fordítás, és bőven a "jó" kategóriába sorolnám. A hősök nevei néhol furán festenek lefordítva, pl. a Felsőbbrendű Pókember (Superior Spider-Man), és furi, hogy az Avengers Bosszúállóknak van fordítva, az évtizedes 'Bosszú Angyalai' név ellenére. Nyílván a film miatt, de képregényeknél ez eddig nem volt szokás.
A meghatározó alkotóknál igencsak rövidre sikerült a lista, illetve az alternatív Pókemberek felsorolása is csekélyre sikeredett, és olyanok kimaradtak, mint a 2099-es Póki vagy éppenséggel a Noir-változat. A klasszikus borítót ábrázoló kétoldalas kép pedig jobban funkcionálhatna, ha a magazin középére került volna, mert így jól mutat, csak éppenséggel nem lehet kivenni az újságból kettészabdaltsága miatt.
Mindennel együtt azonban nem lesz ez rossz, bár felfedezhetők hiányosságok, sok érdekesség és hasznos információ kapott helyet benne a karakterrel kapcsolatban. A hazai színtéren kevésbé ismert figurákkal kapcsolatban pedig kifejezetten hasznos lesz 1-1 ilyen informatív magazin.
A figura, mivel nem ólom, hanem műgyanta, súlyra igencsak könnyű, a kidolgozottsága viszont teljesen rendben van. Azt még meg kell jegyeznem, hogy elég törékeny, apró balesetek is képesek nagy kárt tenni benne. Olyan kisgyerekek kezébe nem ajánlatos adni, akik szeretnek ezekkel dobálózni, de a polcra tökéletes dísz, ha teljesen óvni akarjuk, akkor akár a dobozában eltárolva tökéletes biztonságban lesz. Én a magam részéről készítem a polcokat, jöhetnek a többiek!

Ha támogatnád szerkesztőségünket, az alábbi linken megteheted: https://www.patreon.com/dirrr

Megjegyzések