A füllentés királya - NMK #21 - Deadpool: Wade Wilson háborúja

A Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény 21. kötete Duane Swierczynski és Jason Pearson négy részes minisorozatát tartalmazza, a Wade Wilson háborúját, valamint egy kiegészítő, egyrészes történetet. Deadpool karakterében a kiszámíthatatlanság és rengeteg ökörködés az, ami a leginkább előtérben van, valamint hogy szöges ellentéte a legtöbb Marvel szuperhősnek. Sosem lehet tudni, hogy a következő lépése egy adott szituációban az lesz-e, hogy ledurrant valakit, vagy csak szimplán kedélyesen elbeszélgetnek. Ő a rögtönzött szituációk és a meglepetések nagy mestere, aki képes még Godzilláról is ledumálni a bugyit (már ha persze lenne neki), és pont ezen tulajdonságok miatt megkapó a személyisége nem csak a képregényrajongók körében, hanem a két mozifilmnek köszönhetően már a nem-képregényesek körében is. Deadpool annyira nem passzol a Marvel Univerzumba, mint Al Bundy egy romantikus vígjátékba, de mégis megkapó tud lenni ez az önellentmondásosság, ami a karakter lényegéből fakad.
Jelen történetünk ékes példája a szórakoztatóan komolyanvehetetlen Deadpool-történeteknek, tele akcióval, pörgéssel, poénos szövegekkel, és komikus helyzetekkel. A sztori Deadpool kihallgatásával veszi kezdetét a Szenátus előtt, mégpedig egy mexikói drogkartell nem éppen a háttérben lefolytatott kiiktatása miatt. A kihallgatás lényegében az egész minisorozatot felöleli, fogyasztása pont ezért kifejezetten egyben javallott, olyannyira egymást követik az események a négy részben, a füzetek végi utolsó oldalon levő események pedig garantáltan nem fogják engedni, hogy letedd a könyvet, mielőtt a végére nem értél.
Jason Pearson rajzai remekül passzolnak a komikusan akciódús jelenetek, illetve a fantáziálgatások megjelenítéséhez, a határozott, stílusos vékony kontúr pedig egyedi képi világot varázsol ehhez a poénos történethez. A vége felé még egy-kettőt csavar az író a történeten, ami bár enyhén komolyanvehetetlenné varázsolja a sztorit, egy pillanatra sem várjuk ezt. A Deadpool-képregények hangulatát és élvezhetőségét teljes mértékben hozta, és bár nem a legjobb, de kifejezetten szórakoztató történetként lehet számontartani az NMK sorban. Magyarul amúgy is elég gyér az eddigi Deadpool kínálat, a Marvel+ sorozatban kapott helyet nem is olyan rég egy Mennydörgőkkel közös mini, valamint tavaly év végén egy különszám keretében is olvashattuk a kalandjait. Előtte is jelent meg pár sztori, szintén a Kingpin kiadó által, de bőven lenne még itt olyan történet, ami érdemes lenne a bemutatásra, ahogy azt a kötet végén levő ajánlóban is láthatjátok.

A kötet végén elhelyezkedő X-Men: Kezdetek történet már annyira nem megkapó, mint az előtte helyet kapó mini, de azért ott is vannak elég mindfuck momentumok, amiért érdemes elolvasni.

Megjegyzések