Vihar előtti csend - DCNK #46-47 - DC: Az új küldetés

A DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény legújabb, kétkötetes történetében egy igazán meghatározó, és a rajongók körében nagy megbecsülésnek örvendő történetet közöl, Az új küldetést (The New Frontier) Darwyn Cooke tolmácsolásában, aki az írója és a rajzolója is a sztorinak. Az Eisner, Harvey és Shuster díjas történet a DC nemrégiben indult új Black Label égisze alatt fog újra megjelenni Amerikában, ezzel is azt sugallva, hogy az érettebb olvasóknak ajánlják figyelmébe a képregényt. A felhőtlen optimizmust és gondtalanságot sugalló borítók azonban ne tévesszenek meg senkit, itt most nem egy klasszikus szuperhős-sztoritól van szó. Nyilván vannak benne ilyen elemek, de összességében ez egy igazán egyedi, és más szemszögből megközelített eposz a DC Golden és Silver Age karaktereiről, pályafutásuk kezdeti éveiből.
A történelmi korszakba ágyazottság kiemelkedően magas szerepet tölt be a kötetben; 1945-ben, majd '48-ban járunk, a Hidegháború nem éppen legkellemesebb időszakában, ahol kiélezett a versengés az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió között. A technikai vívmányok, kémkedés, és paranoia dacára azonban az amerikaiaknak van valamijük, ami az oroszoknak nincs: szuperhősök. A kongresszusi kihallgatásoknak köszönhetően azonban sokan akasztják szögre jelmezeiket. A hivatalosan is az államnak dolgozó Wonder Woman és Superman mellett nehéz erősebb szuperkatonát találni, képességeik pedig teljes mértékben ki vannak használva a kormány előnyére. Egy különös veszély hatására azonban minden megkérdőjeleződik, és félre kell tenniük a hősöknek ellenszenvüket, hogy megfékezzék a titokzatos földönkívüli fenyegetést.
Rasszizmus, dinoszauruszok, földönkívüliek, és hivatalos illetve illegális módon tevékenykedő hősök. Darwyn Cooke több szálon futó cselekményét kevésbé mondanám szuperhőssztorinak, ugyanis sokkal inkább a társadalom szemszögéből közelíti meg a szuperhősök akkori jelenlétét a világban, illetve a hatásukat a hétköznapi emberekre. Míg Wonder Woman és Superman már-már isteni magasságokban sugározza a reményt feléjük, a titokban tevékenykedő hősök sokkal inkább ellentétes érzelmeket váltanak ki belőlük. A hidegháború okozta paranoia azonban arra sarkallja az államot, hogy tartsanak kézben mindent, még a szuperhősöket is, az ellenállást pedig megtorolják. Ha jobban belegondolunk, ez voltaképpen egy egészséges reakció az állam részéről, ha például napjainkban felbukkannának hasonlóan különleges képességekkel rendelkező egyének, ésszerű, hogy kontrollálni akarnák az illegálisnak minősülő, úgymond törvényen kívüli cselekvéseiket. A helyzet persze Cooke történetében korántsem ennyire egyszerű, és szépen fogalmazza meg azt is, mi kell ahhoz, hogy a változás elinduljon a békés együttélés felé. A közös ellenség olykor csodákra képes.
Az új küldetés az a DC-történet, amit érdemes egynél többször is elolvasni; a komplex történet nem a szuperhősök belezsúfolásával van elérve (gondolok itt például a Végtelen Világok Krízise történetre, ahol az ember csak kapkodta a fejét a milliónyi hős láttán), hanem a történelembe ágyazottságával. Bár a képi világ a rajzfilmek hangulatát idézi (2008-ban egyébként ezzel a címmel animációs film is kijött), a történet, amelyet tolmácsolnak, sokkal inkább a realisztikus felé sodorja az olvasót. Ez a kis ellentét, mely egymásnak feszült a történetben, egy nagyszerű végeredményt hozott össze; a kis kivételtől eltekintve oldalanként 3 panelt felvonultató történetmesélési stílus egészoldalas képekben került feloldásra 1-1 drámaibb jelenetben, mely nem csak egységességet, de sajátos hangulatot is teremtett a két kötetnek. A 3 részre szabdaltság utalásként is felfogható akár a három nagyhatalomra: az Amerikai Egyesült Államokra, Szovjetunióra és a szuperhősökre, mint sajátos, sokszor országoktól független hatalmakra.

Történetünk frappáns választ ad arra a kérdésre, hogy "Mi lett volna, ha a hidegháború idején szuperhősökkel is számolniuk kell az embereknek?". Ezen okból kifolyólag mind képregényrajongó, mind laikus olvasók figyelmébe szeretném ajánlani ezt a sztorit, az emberi reakciók és érzelmek teljesen hitelesen köszönnek vissza az oldalakról, és a történet realisztikus voltának köszönhetően Cooke igyekezett földhözragadtabbnak ábrázolni a sztorit a többi DC-történettől. A magyar kiadás 14 évvel az eredeti megjelenés után végre elérhető hazánkban, és bátran ki merem jelenteni, hogy az eddigi legerősebb történet a DCNK-sorozatban. Érdemes begyűjteni mihamarabb, amíg hasonlóan több két kötetes sztorihoz (Hosszú Halloween, Igazság Ligája: Első Év), nem lesz hiánycikk.

Megjegyzések