Marvel Figuragyűjtemény #5: Thor

Az asgardi viharisten, származása folytán mindig is egy kicsit kívülálló volt a többi hős között; isteni volta mindig is megkülönböztette őt a halandó földi szuperhősöktől, akik között azonban igaz barátokra lelt. Jelenléte azonban kétségkívül az egyik legmeghatározóbb volt a mai Marvel Univerzum kialakulása kapcsán, gondoljunk csak a jelen magazinban található duplaoldalas képre, melyen az Avengers 1. számának borítója található. Utóbbi történetben Thor, Hulk, Vasember, Hangya és Darázs Loki ellen veszik fel a küzdelmet, ezzel egy csapattá kovácsolódva.
A Thor karakterével való azonosulás olvasói részről már kicsit nehézkesebb, hisz gondoljunk csak bele; könnyebben tudunk belehelyezkedni olyan hősök szerepébe, akiknek ugyanazokban az élethelyzetekben kell helyt állniuk, mint nekünk, és különleges képességeiket leszámítva akár mi is lehetnénk ezek a figurák. Thor esetében azonban isteni származása folytán teljesen más, és a távolság részemről mindig is nagy volt a karaktert illetően. Fantáziadús és különleges történeteit mindig is örömmel forgattam, de a távolság mindig is megmaradt, ellentétben egy olyan karakterrel mint Pókember (az Ultimate-verzió is!).

A magazinban található összefoglaló és a lapok alján elhelyezkedő borítósáv alapján tisztán kirajzolódik az az irányvonal, mely a Thor képregények esszenciáját adják. Istenségek, náluk is hatalmasabb lények, Asgard, földi kötődés, misztikum és mitológia. Ezen karakter esetében is előfordul természetesen olyan eset, mint a legtöbb képregényfigura esetében, hogy valaki más veszi fel Thor szerepét. A legutóbbi esetben például Thor egykori szerelme, Jane Foster viszi tovább az örökséget, a 2014 októberben indult negyedik Thor sorozatban.
Ami a magyar kiadást illeti, a Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény keretein belül már a második Thor történetet olvashatjuk, mely ismét az istenek keresésével foglalkozik, ami, ahogy a magazinban is olvashatjuk, többször előforduló tendencia Thor esetében. Illetve még érdemes megemlíteni a Fumax kiadó Loki kötetét is, melyben szintén feltűnik a viharisten.

A figura kidolgozottságára semmi panasz nem lehet, hűen visszaadja a karakter karizmatikus megjelenését, precíz és pontos kidolgozással. Kicsivel nagyobb dobozt is kapott, mint az eddigi karakterek, Rozsomákhoz viszonyítva tisztán kivehető a méretbeli különbség. Maga a ruha és a karakter arca is el lett találva, így méltó helyet kaphat a rajongók polcain. De persze csak előkelő helyen, első sorban, nehogy aztán egy különös, váratlan vihar rázza meg a gyűjteményt!

Megjegyzések