VIECC 2018 élménybeszámoló

A november 17-én és 18-án Bécsben megrendezett Vienna Comic Con volt számomra az első külföldön megrendezett képregényes esemény, amin szerencsés okból kifolyólag részt vehettem, így megoszthatom az élményeimet és benyomásaimat ezzel kapcsolatban. Már az odafele tartó úton a metrón elkezdhettem hangolódni az eseményre egy Pikachu-bőrbe bújt lelkes rajongónak, és további cosplay-es fiataloknak köszönhetően. A helyszínnel kapcsolatban csak pozitívan tudok nyilatkozni, az eseménynek helyet adó Messe Wien Kongresszusi Központ a maga hatalmas alapterületével kiváló választás ehhez a nagy kaliberű eseményhez, ahol a rajongók ezrei zavartalanul hódolhatnak szenvedélyüknek, vásárolhatnak, fotózkodhatnak, és beszélgetéseket hallgathatnak meg a szakma igazi nagyágyúival, illetve színészekkel és egyéb hírességekkel. A rendezvény a videójátékos közegnek is teret adott, ezzel is minél szélesebb közönséget megcélozva. Írásom nem meglepő módon főként a képregényekre és az ahhoz szorosan kapcsolódó dolgokra fog fókuszálni, példákkal bőven illusztrálva, hogy átérezhető legyen az a fajta változatosság, ami az eseményre jellemző volt.
A sajtósoknak biztosított közösségi térbe belépve már a nagy csarnokokban való körbenézés előtt megalapozódott az a fajta kiváló hangulat, ami aztán mindkét nap végigkísért. A VIECC szervezői rendkívül kedvesek és segítőkészek voltak, első Conom lévén többször fordultam hozzájuk kérdésekkel, örömmel segítettek. A helyszínen a C és D csarnokban a kiállítók és árusok hatalmas helyszínen vonultathatták fel portékájukat, rengeteg szerzői képregényessel, és boltokkal, kisebb vállalkozásokkal egyetemben. Az esemény legnagyobb durranása vitathatatlanul Neal Adams jelenléte volt, aki mindamellett, hogy dedikálta az általa rajzolt képregényeket a képeken is látható legújabb Batman-variantokkal együtt, még egy igazán személyes beszélgetésben is részt vett; a szakmába való visszarobbanása mellett mesélt arról, hogy mi a hasonlóság a legtöbb szuperhősben, és Stan Lee-vel kapcsolatos emlékeit is megosztotta a Harald Havassal - az Austrian Superheroes képregény írójával - való beszélgetésében.Jim Balent, a Catwoman és Tarot sorozatok világhírű rajzolója sajnos az előzetes tervekkel ellentétben nem tudott részt venni az eseményen, de Yoann Chivard francia képregényrajzoló azért valamelyest kárpótolt minket egy kellemes beszélgetés keretein belül. Az általa rajzolt figuráin belül a fő hangsúly természetesen jelenlegi projektjén, a Kockás magazinban is rendszeresen olvasható Spirou és Fantasio kalandjain volt, valamint a jogi procedúrák miatt régóta nem látott, de frissen visszatért Marsupilami figurán (mely történet németül megvásárolható és dedikáltatható volt).
A képregényvásárlási lehetőségek tekintetében a két nagy irányvonal, a német és angol nyelvű füzetek és kötetek voltak; bár az esemény elbírt volna még jelentősen több képregényeket áruló standot, így is rendesen el voltunk látva készletekkel. Az egykoron hazánkban is jelen levő Panini Comics standja hatalmas választékban vonultatta föl az igényes német nyelvű HC és TPB kötetek tömkelegét; gyönyörű oversized Marvel és DC kötetek mellett, a Mark Millar Gyűjtemény keménytáblás kiadásai (Wolverine, Kick Ass, Civil War, Wanted, Superman, Spider-Man, Kingsman) és a legújabb füzetes megjelenések is beszerezhetőek voltak, élükön a figyelemfelkeltő, csillogós borítóval rendelkező Dark Nights Metal mini lezáró részével.


Természetesen az angol nyelvű képregényeket preferáló rajongókat sem fenyegette az a veszély, hogy teli pénztárcával menjenek haza, ugyanis rengeteg füzet, és annál kicsivel kevesebb kötet várt gazdára a különféle boltok eladóitól. Bár én személy szerint jobban preferálom a köteteket több okból kifolyólag, a füzetek között is sok ínycsiklandó darabot találtam; a pár hónapja megjelent kiadások mellett rengeteg 90-es évekbeli és annál régebbi füzet várt arra, hogy valaki hazavigye őket. Az ugyebár nem én voltam, de ahogy a képeken is látszik, volt mit a tejbe aprítani. Ritkaságok, variant-ok, és teljes sorok borzolták a kedélyeket.

Amint azt kicsivel feljebb is említettem, a képregények csak kisebb számban voltak jelen az eseményen, a többi részt a képregényekhez és filmekhez/sorozatokhoz köthető figurák, poszterek, kitűzők, kártyák, és egyéb kellékek árusítása töltötte be. Lehet, hogy velem van a baj, de ez esetben is furcsa érzés fogott el, amikor azt láttam, hogy egy Pókemberes pólóra, vagy kitűzőre nagyobb az érdeklődés, mint magára a rajongás forrását képező médiumra, a képregényre. Mintha a képregény mintegy ürügyként szolgálna arra, hogy a különböző termékek eladhatóak legyenek a rajtuk elhelyezkedő képregényes design miatt. Azonban találtam néhány érdekességet és vicces cuccot is, amiket mindenképp megmutatnék, szóval beszéljenek helyettem a képek.
Egyedi, kézműves Poké-labdák az igényes fanoknak

Egy igazi rajongónak a lábtörlője is Betmenes!

Funko Pop figurák tömkelege

Norman Bates sem maradhat ki
Karácsonyi ajándéknak, a film megtekintéséhez! ;)

A kultikus horror-széria figurái

Legyen egy saját Jason-öd!

A Psycho gyilkos kése a tiéd lehet... hanggal!

Kinder, kicsit másképp...


Bár jómagam inkább a képregények, mintsem a hozzá kapcsolódó rengeteg rajongói tárgy iránt lelkesedem, azért érdekes volt látni, mennyi tárgyon és eszközön köszönnek vissza a kérpegényhősök, kreatív módon. Természetesen nem mentem haza üres kézzel, és mivel a német tudásom még alapfokon nyugszik (de már dolgozom az ügyön), így kénytelen voltam angol nyelvű képregényekkel beérni. Ezek mindegyike már tervben volt, így külön örültem, hogy megtaláltam őket az eseményen, korrekt áron. A két Vertigo-kiadvány magáért beszél, a Sherlock pedig a Benedict Cumberbatch-féle sorozat első részének a mangára adaptált verziója.
Amennyiben lesz rá lehetőségem, jövőre is szívesen visszamennék az eseményre; képregényrajongóként igazi öröm volt látni, hogy mennyi embert megmozgat ez az esemény egy szomszédos országban, és a panelbeszélgetéseket is végig élveztem. Jövőre ugyanitt!

Megjegyzések