Hogyan (ne) legyél szuperhős - Ha/Ver 1. kötet (Kick-Ass)

A Kick-Ass minisorozat 2008-ban jelent meg a Marvel kiadó Icon részlege alatt, olyan nagy nevek együttműködéseként, akik már a hazai olvasók számára is ismertek; Mark Millar és John Romita JR. egy olyan egyedülálló képregényt teremtettek, amiből az első szám megjelenése után másfél évvel már film is készült, mely ráadásul egy folytatást is megélt. Az összesen három minisorozatig, és egy kiegészítő szériáig jutó cím jogai azóta már átkerültek az Image Comics-hoz, és idén két minisorozatot is útjára bocsájtottak (Kick-Ass 4, Hit-Girl). 
Főszereplőnk, Dave Lizewski egy átlagos 16 éves gimis srác, aki a képregények világában találja meg mindazt, amit az ő életéből hiányol; az izgalmakat, a kalandokat, és a kiszámíthatatlanságot. Életét roppant unalmasnak találja, semmiben sem jeleskedik különösebben, csak úgy létezik. Egy roppant korszakalkotó ötlet nyomán azonban elhatározza, hogy átemeli a valóságba mindazokat a menő dolgokat, amik a képregényekben is működnek. Szerez egy szuperhősruhának csúfolt búvárruhát, egyszer-kétszer lemegy az edzőterembe, majd ezek után úgy dönt, kipróbálja magát élesben is; kimegy az utcára, hogy fellépjen az igazságtalanság ellen, és kiálljon a gyengék mellett. Igen ám, de mindenféle harcképzettség, különösen jó testi adottságok nélkül azonban ez nem biztos, hogy a legjobb ötlet. Sőt, biztos, hogy nem.
Így veszi kezdetét az az eposz, ami a szuperhősképregény zsáner elemeit felhasználva az összes mainstream képregénynek röhögve int be. Merész, kiszámíthatatlan, és azt érezzük olvasás közben, hogy szinte bármi megtörténhet. Még annak az ellenkezője is. A rengeteg vér, szókimondó szövegek, durva képi világ, illetve szerencsétlen karakterek görbe tükröt tartanak a szuperhősképregényeknek, és teszik mindezt roppant szórakoztató módon, tömény fekete humorral fűszerezve. A paródia-jelleg meghatározó szerepet tölt be, és pont emiatt, illetve az előbb felsorolt aspektusok miatt lesz ez egy élvezetes és szórakoztató olvasmány. Választ ad továbbá a minisorozat arra a kérdésünkre, hogy milyen lenne, ha a való világban is felbukkannának különös maskarába bújt, magukat szuperhősöknek nevező egyének. Jelen kötet csak az egyik válasz a sok közül, de ami biztos, hogy egy őrölten szórakoztató és frappáns válasz. A szinte már Tarantino-i magasságokban szárnyaló történet még az epilógusban sem nyugszik le, és csavar párat az unalmasnak semmiképp sem mondható befejezésen.
A kötetben felvonuló "hősök", az abszurd jelenetek, idétlen beszólások ("Ficsa!"), és eltúlozott, repkedő végtagokkal tarkított akciójelenetek egy olyan komolyanvehetetlen világot teremtenek a Kick-Ass szériának, amin nem lehet nem mosolyogni. Millar zseniálisan alkalmazza a legfeketébb humort, amit csak lehet, Romita rajzai pedig gördülékenyen hozzásimulnak a történethez, és tökéletesen leképezik azt az explicit látványvilágot, amit Millar megálmodott. Akik szerették a filmeket, azok a képregényt még jobban imádni fogják, ha pedig a mozifilm ismerete nélkül vág bele az ember az olvasásba, még nagyobbakat fog rajta derülni. Fontos kiemelni, hogy bár sok fontos momentum megegyezik a film történetével, rengeteg dolog itt másképp zajlik le. Illetve ebben a médiumban az olvasó egy sokkal nyersebb, és durvább változatot kap, ami nem kicsit szórakoztatóbb a mozgóképes változatnál. A Fumax kiadónak hála, a folytatásokat is olvashatjuk jövőre, ám addig is csak okosan az önkéntes szuperhősködéssel!

Megjegyzések