Nem is olyan egyszerű ellopni a karácsonyt - Grincs (kritika)

A karácsonyi ünnepeket minden ízében gyűlölő antiszociális, szinte már remeteként élő különös zöld teremtmény bizonyára sokak számára ismerős a 2000-es években megjelent azonos című, élőszereplős filmből. A VHS-korszakban felbukkanó Grincs, Dr. Seuss azonos című könyve alapján ezúttal egy animációs mozi keretein belül járja végig útját, melynek végén a karácsony megbecstelenítése áll. Terveihez nem kell más, csak egy saját készítésű szán, és pár rénszarvas; utóbbi mondjuk nem egy egyszerű dolog, de a karakter kreativitásának és "álmainak" ugyebár semmi sem szabhat határt. Felkerekedik hát, hogy az emberek által oly kedvelt és megbecsült ünnepet megpróbálja lerombolni, melyhez a legegyszerűbb út a karácsonyfák és ajándékok ellopása, télapónak öltözve. Hú kutyája, a mindig segítőkész és szinte már inasként működő Max pedig természetesen készségesen segédkezik eme ördögi terv lebonyolításában.
Az Illuminati Entertainment 9.filmje egy könnyed, mozgalmas egészestés animációs filmet tár elénk, megannyi egyértelmű és rejtett poénnal, hogy a kicsik és nagyon is jól szórakozzanak rajta. A Tyler the Creator stílusos zenéivel megspékelt alkotás gyönyörű képi világgal, és remek kameramozgással tárja elénk havas, karácsonyi tájat. Rögtön a film legelején, ahogy betekintést nyerünk Grincs birodalmába, megalapozódik az a különös kontraszt, ami közötte, és a kinti világ között húzódik. A történet végig pörgős és szórakoztató, Grincs motivációi is érzékletes módon kerülnek megjelenítésre. Amivel egyedül nem vagyok kibékülve, az a hirtelen pálfordulással egybekötött, a film egészéhez képest igencsak lebutított lezárás. Kicsit olyan volt, mintha egy csettintésre oldódott volna fel a film esszenciáját adó feszültség, így az utolsó jelenet után enyhe hiányérzetem volt.
A rendkívül szórakoztató, humoros és aranyos animációs film magyar fordítását külön kiemelném, ami mesteri szinten hozta a szójátékokat és szófordulatokat, igencsak gördülékeny módon. A gyengécske lezárástól eltekintve azonban egy kifejezetten korrekt film lett ez, mely nem csak a kicsiknek nyújt önfeledt kikapcsolódást. Tanulság: ne feltétlenül ijedjünk meg, ha a télapó bőrének zöld színe van, de azért ne hagyjuk egyedül az ajándékokkal. Inkább beszéltessük, és adjunk neki spagettit.

Megjegyzések