Az Univerzum, mely kudarcot vallott - DCNK különszám #2 - Végtelen Krízis

A DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény első különszáma, mely a Végtelen Világok Krízise (Crisis on Infinite Earths) történetet tartalmazta, nem aratott éppen osztatlan sikert a hazai képregényolvasók körében. Betudható ez egyrészt a rengeteg, hazai képregénykiadás szintjén ismeretlen karakternek, ami következtében könnyen elveszettnek érezhette magát az olvasó, illetve kevésbé volt ezáltal akkora súlya az eseményeknek. Ez teljesen logikus, hisz egy ilyen volumenű, egész Univerzum(oka)t érintő történet esetében elengedhetetlen az előzmények, és a résztvevő karakterek beható ismerete, hogy a történetet igazán élvezni tudjuk. Nincs ez másképp a jelenlegi különszám történetével sem, a Végtelen Krízis (Infinite Crisis) megértéséhez érdemes ismerni az idáig vezető négy minisorozatot, és az egyrészes Countdown one-shot-ot; ezekről néhány mondatban olvashattok a kötet elején, de akit bővebben is érdekel, az mindenképp olvassa el ezeket a történeteket, vagy összefoglaló cikkünket, mellyel könnyen képbe kerülhet.
A két különszám közötti kapcsolat azonban létfontosságú a történet szempontjából, ugyanis a fiatal Superman Prime az elsődleges Földről, Alex Luthor a Föld-3-ról, és az idős Superman és Lois a Föld-2-ről mind túlélték a Végtelen Világok Krízise eseményeit, és egész eddig figyelték az Univerzumban lezajló történéseket egy időtlen, különös, paradicsomi helyszínen. A sok tragédia és a hősök által elkövetett hibák miatt azonban Alex úgy gondolja, ideje kézbe venni a dolgokat, és megteremteni a tökéletes Univerzumot, amely céljának eléréséhez a lehető legtöbb mocskos módszert beveti. Miközben a hősöket és gonosztevőket zsinóron rángatja, szentül hiszi, hogy küldetése sikerességétől az Univerzum sorsa függ. Mivel ez a jelenlegi egyetlen világ, amely túlélte az előző Krízist, és (szerinte) ahol csak lehetett, kudarcot vallott, úgy gondolja nem követ el azzal rossz dolgot, ha próbál egy tökéleteset teremteni. Ám ehhez a hősöknek is lesz egy-két szava, még úgy is, hogy két Superman is Alex Luthor oldalán áll.

A krízis szó helyett a káosz is kifejezetten találó lenne erre a történetre, hisz szinte pár oldalanként ugrálunk a DC Univerzum különböző szegleteibe, és mindenhol valami fennforgás van. Legyen az a galaxis, vagy a föld, mindenhol tombol a háború; az Amazonok például az OMAC robotok seregével csatáznak, a gonosztevők egyesülve csapnak le a hősökre, a mágia világa pedig felbolydult. Ezen, és még további baljós események tökéletes alkalmat teremtenek az alternatív világból érkező Alex Luthor számára, hogy elkezdje ördögi tervének megvalósítását. Szinte az összes fontosabb DC karakter feltűnik a színen, gyakran ugrálunk a helyszínek között, és folyamatosan feltárul az előző Krízist túlélő karakterek terve. Az akcióközpontú történet azonban kiváló párbeszédekkel van megtoldva, és van benne némi irónia, hogy a legfőbb ellenségek a fiatal Luthor mellett az egyik legnépszerűbb hős, Superman gonosz képmásai. Ez pedig azt az örökös kérdést vetheti fel bennünk, hogyha nem lennének szuperhősök, talán nem is lenne szükség rájuk? Hisz ha nem született volna meg Superman karaktere, az alternatív világokban sem bukkant volna fel, ergó ez a világméretű háború is elkerülhető lett volna. Nem is beszélve a Batman által megalkotott Testvér-Egyes műholdról, mely az OMAC robotok elterjedéséért a felelős.
A tomboló érzelmek és a világvége hangulat mind próbára teszik a hősöket, és ezekben a legnehezebb időkben mutatkozik csak meg igazán, hogy mennyire hűek saját értékrendjeikhez (például az ajánlat Batmannek, vagy Wonder Woman közbelépése Batman és Alex harcánál). A helyenként zsúfolt, és akcióban lubickoló történet azonban többször is elidőzik egy-egy karakteren; Geoff Johns érzékletesen mutatja be például Power Girl önmagára találását, a Superman-Batman-Wonder Woman között felbolydult kapcsolatot, Superboy vívódásait, vagy akár az új Kék Bogár születését is. Mindebben az őrületben és káoszban azonban teljesen elkülönülnek a jó és rossz felek, hiába próbálja Alex a küldetését másnak beállítani, mindvégig világos és egyértelmű, hogy ki áll a "jó" oldalon. Hisz a Végtelen Világok Krízisében nem egy hős, hanem Anti-Monitor volt az, aki a világok pusztításáért volt felelős, itt meg egy olyan egyén akart istent játszani és ezt a világot eltörölni, aki valójában hősnek próbálta beállítani magát. Ez azért nagy különbség.
A kötetben a hét részes minisorozaton kívül még egy három részes Superman történet, és egy Titkos Akták és Eredetek sztori is megtalálható, melynek olvasását még a főmini előtt érdemes megejteni (a kötetben hátrébb található). Ez a sztori kiválóan mutatja be a saját világuktól elszakadt, időtlenségben tartózkodó karakterek motivációját és érzéseit, valamint kísérletet tesz arra, hogy jobban megértsük azt, hogy hol is ment félre ez az egész dolog náluk. Gondoljunk csak bele, a saját világuk, és vele együtt a szeretteik elvesztése egy hatalmas sokk, melyből nem biztos, hogy a megfelelő irányba indulnak el, ahol az itt be is bizonyosodik. A másik kiegészítő történet, a három részes Acélember sztori a két Superman csatájával egy időben játszódik, és a Föld-2-es Clark életútja tárul fel előttünk dióhéjban. Ez szintén egy érdekes megközelítésben tárja elénk egy másfajta értékrenddel rendelkező Superman életútját dióhéjban, és döbbenetesek azok a különbségek, amik a két karakter jellemében keletkeztek.

Az előző Krízisre, és a felvezető minikre kiválóan építő történet mindvégig fenn tudta tartani azt az izgalmat és érdeklődést, amit az első néhány oldalon érezni lehetett. A főgonoszok motivációjának kidolgozásába fektetett nagy hangsúly meghozta a maga gyümölcsét, és azt lehet érezni, hogy igazán súlya van a történetnek. Semmi mellébeszélés, vagy üresjárat, kőkemény akciódömping a legérdekesebb karakterekkel a középpontban, hét részen keresztül. A sorozat korábbi részeire jellemző sajnálatos fordítási hibákkal és elírásokkal itt szinte nem is találkoztam, mely kellemes meglepetésként ért. Egyszer sem volt kirívó félrefordítás, se magyartalan mondat, aminek felettébb örültem. A DCNK sorozat egyik legjobb darabja, ezt bátran kijelenthetem.
Ha támogatnád szerkesztőségünket, az alábbi linken megteheted: https://www.patreon.com/dirrr

Megjegyzések