"Alma a fájától..." - A Legendás Batman #3 - Született Gyilkos

A Legendás Batman harmadik kötetében egy amolyan apa-fiú történetnek lehetünk szemtanúi; minden gyerekkel adódnak kisebb-nagyobb problémák, például a túlzott videójátékozást, tanulás iránti lustaságot, vagy a tiszteletlenséget tekintve, de valószínűleg kevés szülő néz szembe azzal a problémával, hogy a gyereke gyilkos hajlamokkal rendelkezik. Amennyire ellenszenves tud lenni olykor Damian karaktere, legalább annyira kiváló ötlet volt Morrison-tól, hogy beemelte a történetfolyamba a magyarul is olvasható DCNK: Batman és fia kötetben, illetve a Kingpin kiadó Batman-sorozatában. Az eddigi legengedetlenebb és legpimaszabb Robin egy két lábon járó gyilkológép, akinek megszelidítésébe még Batmannek is könnyen beletörik a bicskája. A jelen kötetben található Batman & Robin (2011) első nyolc része kettejük kapcsolatára fókuszál.
A kisebb bűbandákon való rajtaütések mellett egy Bruce múltjából felbukkanó halálos fenyegetés is próbára teszi Batman és Damian egymáshoz való viszonyát; a csábítás a sötét oldal felé bizony még kecsegtetőbb tud lenni, ha ezzel még a szülőnek is be lehet inteni. Damian esetében azt érezzük, hogy olyan, mint egy papírketrecbe zárt fenevad, akit bár óva intenek a gyilkos vadászattól, az akciók során magával is meg kell küzdenie. Talia neveltetését bizony nem könnyű elfelejtenie, a fiú Batman iránti tisztelete azonban egyedülálló módon készteti őt az apja sajátos szabályrendszerének betartására, és a bűnözők életének megkímélésére.

Batman mindegyik korábbi Robint már-már a fiaként kezelte, így magától értetődő volt, hogy végre itt van egy Robin, aki tényleg a vér szerinti fia. Mind közül azonban ő a legmakacsabb, amit Peter J. Tomasi író remekül ki is bontakoztat a kötetbe, és ügyesen állítja kontrasztba hétköznapi, átlagos otthoni eseményeket az átlag feletti, szuperhős-életmóddal. Nagy hangsúly kerül továbbá Batman azon törekvésére, hogy a fiából egy erkölcsös hőst faragjon, és ne lépje át ő sem azt a bizonyos határt. Azonban akkor, amikor egy múltból előkeveredő halálos fenyegetés azt érzékelteti a fiúval, hogy csak egy maradhat, akkor derül ki igazából, mennyire volt sikeres az eddigi nevelés. Azt viszont mindenképp hozzá kell tenni, hogy amennyi brutális eseményt megélt a fiú Bruce előtt, legalább annyit vele is folyamatosan átél, köszönhetően a mániákus gothami pszichopatáknak.
Magányos hős ide, vagy oda, Bruce, Damian, és Alfred már-már egy családként működnek közösen, Peter J. Tomasi pedig kétszer is aláhúzza, hogy Batman bizony igen is csapatjátékos. Ha nem is a csatatéren, de összeköttetésben mindenképp szüksége van valakire, aki segít neki és olykor bevédi a hátát, mint amire remek példákat láthatunk ebben a történetben is. A végig pörgős és lebilincselő történet Damian révén válik igazán utánozhatatlanná, be kell vallani, az ő karaktere hatalmasat dob a Batman-történeteken. A sorozat következő részei is érkeznek a gyűjteményben, méghozzá a 14. kötetben.

Fordítás tekintetében egyszer találkoztam különösebben furcsa megfogalmazással: "A maga dolga, hogy az apja legyen, ne a szerelője, Bruce Úrfi". Értem én, hogy mire akar itt kilyukadni a dolog, de ezt így olvasva enyhén magyartalannak tűnik az egész. Ezen kívül csak elgépelési hibák voltak felfedezhetőek a kötetben.


Megjegyzések