Marvel Figuragyűjtemény #13 - Doktor Octopus

Pókember egyik legrégebbi ellenfelét valószínűleg keveseknek kell bemutatni; az Amazing Spider-Man 3. számában felbukkant gonosztevő számtalanszor visszatért már, örökös harca Pókemberrel pedig sosem akar abbamaradni. Kivéve ha épp nem May nénit veszi feleségül (ASM #131), vagy nem cserél testet Pókemberrel (Superior Spider-Man). Utóbbinál pihentebb ötletet egyébként nemigen sikerült kitalálniuk a Marvelnél Oki Dokival kapcsolatban, a szürreális koncepció azonban egy igencsak érdekes sorozatot szült, melyet érdemes elolvasni (szintén a Superior SM). Utánzók jöttek-mentek, de a jó öreg Octavius-t senkinek sem sikerült hosszabb ideig félretenniük; a Peter Parker Pókember sorozatban jelenleg futó Klónsztoriban például életét is vesztette a doktor, de azt hiszem azzal nem lövök le semmilyen poént, ha elárulom, hogy onnan is sikerült visszatérnie. 
 Többféle szerkója közül a jelenlegi figurán a minimalista, egyszínű zöld ruhája látható, a bilifrizura pedig már jócskán megtizedelődött a kezdeti kopaszodás által. Nem egy mai gyerek, na.
A karakterről további információk: Otto Octavius zseniális atomtudós volt, megtervezett és elkészített egy mellkasra rögzíthető hevedert, amelyhez négy csápszerű nyúlvány csatlakozott. Ezeknek a karoknak a segítségével biztonságos távolságból tudott dolgozni a radioaktív anyagokkal. Találmányáért elnevezték Doktor Octopusnak. Egy véletlen laboratóriumi baleset során a radioaktív folyadékokból felszálló pára felrobbant, és sugárzó részecskékkel kezdte bombázni a tudóst. A baleset következtében a heveder összenőtt Octavius bőrével és idegrendszerével. A tudós agykárosodást is szenvedett, amelynek eredményeképpen beteges bűnözési hajlam (kriminománia) lett úrrá rajta. Octopus rájött, hogy mesterséges karjait pszionikus úton is tudja irányítani, nemcsak a szintén általa készített vezérlőpanel segítségével. Az évek során Octavius akkora gyakorlatot szerzett karjai gondolati irányításában, hogy akkor is tudta koordinálni a karok mozgását, amikor azok nem voltak a hevederhez csatlakoztatva. A hatóságok sebészi beavatkozással leválasztották testéről a hevedert, azonban egy újabb sugárzásnak kitéve az visszanőtt. Octopus bűncselekmények révén akart vagyonhoz és hatalomhoz jutni, bandákat szervezett, amelyek segítségével megpróbált a New York-i alvilág meghatározó figurájává válni. Harcolt a Fenegyerek és Mr. Fantastic ellen is, de leghőbb vágya, hogy leszámolhasson első számú ellenségével, Pókemberrel. Habár Octavius eredeti félénk, jóindulatú személyisége időről-időre visszatér, a gonosz Doktor Octopus azonnal és elkerülhetetlenül újra átveszi a hatalmat. (forrás: adattar.kepregeny.net)

Megjegyzések