Viharos kezdet - A Legendás Batman #1 - Nulladik év #1

Alig egy hónapja robbant bombaként a hír, hogy az eddigi két keménytáblás kétheti sorozat mellé csatlakozik a Legyőzhetetlen Bőregér csodálatos könyvkollekciója is, szintén kétheti megjelenési tervezettel. A sorozat eredetileg kicsivel több, mint egy éve, 2017 decemberében startolt el az Egyesült Királyságban, és viharos gyorsasággal el is ért hozzánk. Érdekes, hogy a mi kiadásunkkal egy időben indítják csak útjára a német kiadást is, vagyis ilyen szempontból semennyire nem vagyunk lemaradva a többi országhoz képest. 
Az Új 52-es Batman széria negyedik történetével indító kötet, valamint a további részek is (a teljes sor meg fog jelenni) jócskán átformálták a Kingpines Batman sorozat kiadási tervezetét; a mostanában lezáruló Death of the family történet után ők a Rebirth-éra kiadására térnek át, továbbra is 48 oldalon, kéthavi rendszerességgel, ám a rajongók legnagyobb örömére dupla Batsy-dózissal. 

A Batman életútját kronológiai sorrendben bemutatni hivatott történet a New52-es sorban megjelent, Scott Snyder és Greg Capullo szerzők modernizált eredettörténetével indít kétszer hat részben, melyből az első most szombaton debütált. A Nulladik évre keresztelt történet Batman "megszületésének" gyökereihez megy vissza, a legutóbbi elgondolásmódot, vagyis Frank Miller Első év történetét szinte teljes mértékben újragondolva. Míg utóbbiban maga a korrupció, a rendőrség, és az alvilág állt a középpontban egy fiatal és tapasztalatlan Bruce Wayne-el, addig itt egy sokkal komplexebb viszonyrendszerrel megspékelt, felturbózott és modernizált eredetsztorit kapunk.
A high-tech kütyük, Bruce Wayne gondolkodásmódja, Alfred-el (vagy Alfréddal) való viszonya, illetve a gonosztevők kifejlettebb taktikázásai egy sokkal komplexebb eredettörténetet kanyarint a Denevérembernek. Az Első év sötét, komor, mocskos hangulatától teljesen eltérő módon közelít Batman eredetéhez, és egyből a mélyvízbe dobja a karaktert; gondolok itt például rögtön egy horrorisztikus hangvételű, groteszk gyilkosra, Dr. Holtra, aki a történet vége felé bukkan fel. A céltudatosságában szerepet játszik ugyan szüleinek halála, de Snyder itt sokkal kisebb hangsúlyt fektet a személyes tragédia ihlette igazságszolgáltatásra, és sokkal inkább a város védelme, és a szervezett bűnözés megállítása a cél, nem maga a bosszú által átitatott kereszteshadjárat. 

Batman karakterének esszenciájához és értelméhez véleményem szerint az Első év sokkal jobban megtalálta a megfelelő hangnemet, Snyder azonban érezhetően nagyobb tétekkel akart játszani, ami nem feltétlenül baj. A Piros sisakos banda új változatát például profi módon értelmezte újra, és adott hozzá egy kis paranoiás hangulatot, ami sokkal veszélyesebbé és érdekesebbé tette őket. Dr. Holt a maga horrorisztikus beütésével pedig szintén egy különös, kiszámíthatatlan atmoszférával járul hozzá a történethez.
Maga a fordítás sajnos közel sem volt tökéletes, de sokkal kevesebb probléma volt, mint egy-két DCNK kiadásban. Itt-ott előfordultak magyartalan mondatok, elválasztási hibák, valamint egy csúnyácska "aszta!" felkiáltás is becsusszant. Összességében kis hibákról van csak szó, de ezek semmiképp sem olyanok, melyek kevésbé élvezhetővé tennék a történetet.

Megjegyzések