Csillagok között - Sör És Fű - M45 album

A murderani trió születésétől napjainkig 

Idén jubileumi éve van a Sör és Fű bandának, mivel most ünneplik fennállásuk 10. évfordulóját. Tekintsük át, hogy mi történt ez idő alatt: 2009-ben egy házi buli alkalmával Laza Laca, Imi és Áts Feri összeálltak és megalapították a SÉFet, ezután egy hosszú demozós időszak következett, majd 2014-ben kidobták első nagy lemezüket Enter The SÉF címmel. Az album remekre sikeredett nagyon sok mai napig koncerteken játszott sláger kapott rajta helyet, úgy mint a Murderan, Wildok, Space Jam, és még sorolhatnám. 2015-ben a csillagok együttállásának és más véletlenszerű valószínűségi változók optimális értékének köszönhetően elkészült a legendás BalconyTV-s botrány interjú, mellyel a srácok zenéje, munkássága még több embert tudott elérni. Ha jól emlékszem, én is ezzel a videóinterjúval ismertem meg őket.

2016-ban jelentetették meg Zarathustra c. korongjukat, ami más stílusban ugyan, de tovább vitte a SÉF életérzést, az emberi lélek bugyraiban rejtőző titkok fejtegetését, és a magas szinten történő szóképek festését. 2017 egy nagyon mozgalmas év volt a csapat számára; kijött a Spontán ÉletFlessek (értitek, a kezdő betűk itt is kiadják a SÉF-et) nevezetű mixtape korongjuk, ami szintén hatalmas sikert aratott a rajongók körében, viszont egy gyász hírt is közölniük kellett közönségükkel ez év decemberében. Hivatalossá vált, hogy Áts Feri szögre akasztja a mikrofont határozatlan időre, magánéleti okok miatt. Ez a maradék két MC-t nem tántorította el a további munkától és kapva az alkalmon, nem sokkal később megjelentették Nincs Feri c. számukat, amelyben elmesélik egy izgalmas történetben, hogy Feri egy félresikerült kubai utazás miatt nem tud a továbbiakban aktívan részt venni a csapat életében. 

M45 a kozmikus album

Egy kis ugrással megérkezünk napjainkig, amikor is 2019-ben a tavaszi nap-éj egyenlőség és a költészet világnapján a nagyközönség elé tárták az M45 (más néven Plejádok) című albumot, mely a Lángoló Gitárok oldalon jelent meg. A korongnak több érdekessége is van: hét dal kapott rajta helyet, amely a Plejádok csillagkép csillagait szimbolizálják. Ez az első album, amin Áts Feri már nem hallható, és két szám már a megjelenés előtt ismert volt. Ezenkívül közreműködő rapperek helyett sok nagyszerű zenei producer (Baljós, Wata, Purple, Walen Delon, Vidual, Mango) kapott teret az albumon, hogy a legjobb beateket pakolják az angyalföldi duó alá.

Az első szám Az Ember, amelyben Imi és Laca a teremtéstől bemutatják az emberi lét gyarlóságát és sötét bugyrait. Ez az egyik szám ami már ismert volt a megjelenés előtt és klipp is készült hozzá. Egy nagy váltással felcsendül az Ábránd c. szám, mely Az Emberhez képest sokkal pozitívabb hangvételűre sikeredett. Itt az MC-k cselekvésre és hatékonyságra biztatnak. "Amit szeretnél csak ábránd, ameddig nem teszel érte..." Arra buzdítanak, hogy legyenek álmaink és néhány kudarc után ne adjuk fel, hanem dolgozzunk keményen, majd megint egy hangnem váltás következik be a Bunker számban, ahol már arról szövegelnek, hogy milyen jó dolog elrejtőzni a mindentől megvédő kis bunkerünkben, és ott elmélkedni a világ nagy kérdéseiről, de felhívják a refrénben a bunker veszélyeire is a figyelmet. "A bunker ami megvéd, a bunker ami megfojt." A Csak Oda visszanyúlik egészen az első album nagy sikerű számához, a Murdenranhoz. Betekintést kaphatunk Murdenran belvárosába és a murderani tudatállapotba. Ami a különösen tetszik a számban, hogy a végén zseniális módon belekevertek a murdis szövegekből részleteket. A Bazár c. trekkben, ahogy címe is mutatja, egy bazári forgatag részesei lehetünk, de nem ám egy idealizált módon, hanem a bazár csillogó külsőségeit összevetik a fogyasztói társadalom visszásságaival. "Minden csillog. A levegőben bódulat. Ha ezt választod jó utat! Tolongó tömeg, üresen tátongó tekintetek.." Az Egyik-ben különböző élet utakról festenek szóképeket, valamint itt is megjelenik a csordaszellem kritikája és motiválás a saját utunk megtalálására, és a problémák megoldására. Legvégül következzék a lemez ékköve az Annyi szó c. szám. Nekem ez a kedvenc számom az albumról, mivel az alapja már az első pár másodpercben megfogott, és véleményem szerint itt hangzanak el a legzseniálisabb szójátékok, szócsavarok, valamint a srácok itt merülnek a legmélyebbre az érzelmek és az emberi lélek bugyraiban. Ezenkívül itt hangzik el egy rendkívül fontos tételmondat: "Ez utca zene is lehetne ha, nem ismerném be, hogy a szavam a sok kisgyerekre hat." Tehát itt tudatosult bennük, hogy szövegeik komoly inspirációként szolgálnak a fiatalabbak számára, ami be is bizonyosodott a március 23-i Ellátóházas koncerten, ahol megjelent két 14 év körüli srác fan made SÉF maszkokban nyomta végig az egész koncertet. Ez Lacáékat annyira meghatotta, hogy egy ponton felhívták őket a színpadra és lepacsiztak velük.
Egy szó mint száz, kiválóra sikerült az új SÉF album. Mindenkit is érintő témákat dolgoztak fel, a szövegvilág fondorlatos, rendkívül összetett, és több hallgatást igényel, hogy minden mondanivaló átjöjjön. A korongon lévő alapok is külön dicséretet érdemelnek, mivel az ember akaratlanul is elkezd bólogatni, amikor valamelyik felcsendül, és kiváló elegyet képeznek a szöveggel, témával. Mindenki hallgassa az M45-öt, mivel kár lenne egy ilyen nagyszerű zenei élményt megtagadni magunktól. ÁVE SÉF!

Megjegyzések