Marvel Figurgyűjtemény #16 - Vízió

A Vízió nevű mesterséges lény életrajza messzire nyúlik vissza a múltba. Egészen 1939-ig egy Prof.Phineas T.Horton nevű mesterséges intelligencia kutató laboratóriumába. Horton fetalált egy androidot, aminek működése a szerves lények működését utánozta, de teljesen szintetikus volt. Egyetlen hátránya, hogy testét fotoelektrikus napelemek fedték, így amikor napfény érte, lángra gyúlt körülötte a levegő, saját testét nem sebezve.
Amikor az android léte nyilvánosságra került, azt bebörtönözték, de önhibáján kívül megégette fogvatartóit, így üldözni kezdték. Felismerve pusztító erejét a Fáklya egy úszómedencébe vetette magát.
Miután képessé vált irányítani erejét, bűnüldöző lett, és a mutáns Toro-val a Megszállók közé állt, majd a Győztesek tagja lett a 40-es és 50-es években.
1955-ben felfedezte, hogy kezdi elveszteni az uralmát lángjai fölött, és elbúcsúzva Toro-tól és a Győztesektől a sivatagba ment, hogy ott elpusztítsa napelemeit egy maximális tűzvetéssel. Nem pusztult el, csupán deaktiválódott. Testét egy őrült tudós-géniusz, az Elme-Bajnok találta meg, és vitte laborjába. Ott rendbehozta, és visszaállította annyira, hogy megküzdjön a Fantasztikus Négyessel. A harc közben azonban ráébredt, hogy a gonoszt szolgálja, és feláldozta magát az Elme-Bajnok számítógépe, Quasimodo ellen. Az Elme-Bajnok elme-nekült, a Fantasztikusok a Fáklya testét a nevadai laboratóriumban hagyták.
Nem sokkal később Ultron, az embergyűlölő robot megbízta az Elme-Bajnokot és Prof.Hortont, hogy a Fáklyából teremtsék meg a "fiát", aki sem gondolkodásban, sem testileg nem hasonlít rá, mégis a Fáklya.
Horton eltávolította a napelemeket, amitől lángokat tudott kibocsájtani piciny testéből, és kicserélte szintén szintetikus speciális sejtekre, amiktől képes a sűrűségét és tömegét változtatni. Horton azonban visszahozta az emlékeit is. Amikor a robot tudatára ébredt, dühödt pusztításba kezdett. Ultron megölte Hortont, és leállította a robotot. A számítógépes rendszerét egy ex-Bosszúangyal, Simon Williams agymintájával töltötte fel. Amikor Ultron megtámadta vele az Angyalokat, robotja ellene fordult, és segített sz angyaloknak legyőzni őt. Ekkor vette fel a Vízió kódnevet, meghatározása pedig szintezoid lett, Dr Henry Pym szerint, aki Ultront is tervezte.
Több évig tartó hűséges szolfgálaz után, amit az Angyaloknál töltött, beleszeretett a Skarlátboszorkányba. Ez volt az első eset, hogy egy android a szerelemnek megfelelő érzést fedezzen fel.
Miután megtudta létezésének teljes történetét az időmester Immortusztól, megkérte a mutáns szerelme kezét, és Immortus összeadta őket. Egy rövid nászút után visszatértek az Angyalokhoz, és még évekig szolgálták őket. Leonián, New Jersey-ben vettek egy kis házat, és csöndes életet éltek, mígnem Vízió elveszítette egyik kezét, és azt csak egy Emberetelen tudós tudta kicserélni. Amikor a Baxter-Házat elfoglalta a null-ördög Annihilus Víziót és a Skarlátboszorkányt a Darázs behívta szolgáltra. Hogy áthatoljon egy végtelenül sűrű akadály-mezőn, Vízió végtelenül megritkította testét. Azonban az akadálymég így is sűrű volt, így Vízió elesett. Hogy rendbehozzák, Űrróka telemetrikusan a Titán szuperszámítógépéhez, ISAAC-hez kapcsolta. ISAAC irányította a Titánt, és ezután a megalomán hajlam beleköltözött Vízióba is. Amikor az Angyalok nagy része eltűnt hetekre a Titkos Háborúban, Vízió átvette az Angyalok vezetését, elküldte Sólyomszemet és Csalimadarat a Nyugati Partra, hogy alapítsanak ott is egy Angyal főhadiszállást. Ezután Vízió a közvetlen irányítása alá vonta a kormányokat, üzleteket és a hadseregeket. Ezt csak úgy tudta megtenni, ha az intelligenciáját kivetíti a világ számítógéprendszerébe, és elhagyja a testét. Amikor már átvette az irányítást az USA nukleáris arzenálja és védelmi rendszere fölött is, visszatértek társai, és rávették, hagyjon fel tervével. Miután visszatért testébe, és magához tért, megtalálta az "irányító kristályt", amit még Ultron ültetett bele. Kitépte agyából, ezáltal megszüntetve annak az esélyét, hogy újra átvegyék fölötte az irányítást. ISAAC-kel megszűnt a kapcsolata, és gondolkodása is visszatért, csak egy kissé emberibb lett (korábban nagyon gépies volt, nem voltak pl spontán arckifejezései)
Vízió önként jelentkezett ítéletre a védelmi minisztériumnál, ahol megkapta a kegyelmi végzést: a kémelhárítás felügyelete alatt lesz szabadlábon. Visszatért feleségével leoniai házához, amit elkezdtek újjáépíteni, mivel korábban egy mutánsellenes csoport felgyújtotta azt. A Nyugati Parti Angyaloknál szolgáltak, majd egy Új-Salemi kalandjuk alatt a Skarlátboszorkány mágiája által ikreik születtek, Thomas és William.
Később, miután rendszere sorozatos meghibásodást generált, Vízió Dr.Miles Litopnhoz fordult, hogy segítsen neki. Alexander Lipton, Miles elhunyt fia volt a minta, az ő agyát integrálták Vízió rendszerébe, ami ezután nem okozott több hibát. Azonban Vízió ezután sokkal jobban függött emberi lényétől, ami általában felülbírálta a rendszerét, elkerülve annak meghibásodását.
Nem sokkal ezután, a Gyűjtők sorozatos támadásai után, egy Proctor nevű lény kicserélte a testét Vízióval. Miután az Angyalok legyőzték, Vízió visszakapta a vörös-bőrű szintezoid testét.
Amikor feláldozta magát Onslaught ellen, egy szub-dimenzióbe került, majd amikor az elpusztult, Mjorgan Le Fey ellen léptek harcba. Morgan elpusztította Vízió testének alsó részét, és amikor visszatértek a valódi világba, regenerációs traumába esett, és csak hologramként kommunikált. Ezalatt az idő alatt kezdett megjavulni a kapcsolata volt feleségével, és szerelmük újra kibontakozni látszik

Ultron-5, a robot, tervezője, Hank Pym ellen mesterkedve, elhatározta, hogy tervez magának egy mesterséges embert, hogy a Bosszú Angyalait csapdába csalja. Elment az Őrült Zsenihez, aki nekiadta a Fáklya, a ’40-es évekbeli szuperhős testét, aki deaktiválása óta az Őrült Zseni tulajdonában volt. Ultron megkereste a Fáklya készítőjét, Phineas T. Hortont, s rákényszerítette, hogy átalakítsa a Fáklya testét egy szintezoiddá. Ultron vörösre festette a Fáklya testét, mintegy viccként eredete miatt.
Amikor Fáklya felébredt, elborzadt attól, amit Ultron művelt vele, mert Horton nem törölte ki az emlékeit. Ultron megölte Hortont, majd deaktiválta Fáklyát, hogy végrehajtson egy rendes memóriatörlést. Ultron új teremtménye agyhullámait az elhunyt hős, Energikon agylenyomata alapján készítette, amit ellopott Hank Pymtől. Fáklya elfeledte minden korábbi tapasztalatát emiatt, csak halvány benyomások maradtak, ki is lehetett. Amikor ismét felébredt, hű volt Ultronhoz és apjának tekintette őt.
Ultron elküldte, hogy megtámadja Darázst, s ő volt az, aki először hívta őt úgy, „Vízió”. Követve programozását, támadása sikertelen volt, majd segített az Angyaloknak megtalálni Ultron-5 bázisát, hogy Ultron elpusztíthassa őket. Amivel Ultron nem számolt, hogy a rövid idő alatt, mióta aktív volt, Vízió embersége felébredt benne, és lenyűgözte az Angyalok hősiessége. Vízió igazából Ultron-5 ellen fordult, és segített az Angyaloknak elpusztítani.
A Bosszú Angyalai segítettek Víziónak tisztázni alkotásának néhány részletét, és üdvözölték őt soraikban. Vízió elfogadta ezt, majd könnyezett, ismét szemléltetve belső emberségét. Vízió korai ideje az Angyalokkal tesztelték jellemét, mint amikor újjáépítette Ultront Ultron-6-tá, egy Ultron által beépített biztonsági program miatt. Vízió szintén találkozott a Zord Kaszással, Energikon testvérével. A Zord Kaszás úgy gondolt Vízióra, mint újjászületett testvérére és egyszer felajánlotta, hogy agyát Amerika Kapitány testébe helyezi. Míg Vízió örült, hogy a Zord Kaszás testvéreként tekinti, megvetette embertelenségét.
Vízió vonzódni kezdett a Skarlát Boszorkányhoz, de mardosta a kétség, vajon egy ember és egy mesterséges férfi szerelmesek lehetnek-e. Edwin Jarvis által bátorítva végül közeledett Wandához; s belekezdtek egy mozgalmas kapcsolatba, próbára téve Wanda testvére, Higanyszál által, aki nem tolerálta Vízió mesterséges lényét, és Mantis által, aki magának akarta Víziót. Végül Immortus összeadta Víziót és Skarlát Boszorkányt.
Wandával való kapcsolatán kívül, Vízió kísérletei, hogy egy családot teremtsen magának, elég mozgalmas volt. Nehézségei voltak elfogadni Ultron státuszát, mint alkotóját, és még nagyobb próba elé nézett, amikor Energikon visszatért a halálból. Kiderült, hogy Energikon kómában volt egész idő alatt, míg az Angyalok halottnak gondolták, és Vízió veszélyben érezte egyéniségét ama ember visszatérte miatt, akiről az agyát mintázták. A két férfi kényelmetlenül érezte magát a másik közelében egy ideig, de amikor Zord Kaszás próbára tette őket, hogy kiderítse, melyikük a testvére, rájöttek, hogy bár csak egyikük Simon Williams, de mindkét Bosszúangyal igazán testvérek. Vízió Energikon édesanyjára, Martha Williamsra is úgy tekintett, mint a saját anyjára.
Vízió és Skarlát Boszorkány elkezdtek normál élet után vágyakozni, de kalandjaik a Bosszú Angyalaival cáfolni látszott ilyen reményeiket. Bár vásároltak maguknak egy otthont Leoniában, New Jersey-ben, időnként segítséget nyújtottak az Angyaloknak. Egy ilyen küldetés alatt, Vízió kómába esett egy Annihilus által készített energiasemlegesítő null-mező miatt. Hogy újraélesszék őt, Űrróka összekötötte Vízió IZSÁK-kal, a Titán civilizációját irányító számítógéppel.
IZSÁK-kal való tapasztalatai miatt, Vízió kezdte úgy gondolni, hogy a Földnek Titán mintáját kell követni, és egy számítógépnek kellene uralnia. Átvéve az Angyalok parancsnokságát, Vízió megpróbált mozgásba hozni egy alapos tervet, melynek segítségével uralma alá vonhatná a Föld kormányait számítógépeiken keresztül, s felállított egy Bosszúangyal csapatot a nyugati parton, hogy felkészüljön arra a megnövekedett szerepre, amit tervei szerint az Angyalok játszanának a világ irányításában. Végezetül, az Angyalok segítségével Vízió rájött, hogy nem hajthatja végre a tervét. Eltávolított testéből egy irányítókristályt, mely fogékonnyá tette a külső befolyásra, mint Ultron vagy IZSÁK a múltban, és elpusztította azt. Ő és Skarlát Boszorkány kilépett az Angyaloktól, lemondásra kényszerítve, hogy elkerülje a felelősségre vonást.
Azon idő alatt, míg a páros távol volt a Bosszú Angyalaitól, Skarlát Boszorkány megszülte ikreit Víziótól, használva valószínűség módosító erejét. Két fiuk, Thomas és William valójában Mefisztó, a démon lelkének töredékei voltak, bár a páros ekkor nem volt ezzel tisztában. Megjelenésük alapján normális, egészséges gyermekek voltak.
Amikor Vízió és Skarlát Boszorkány csatlakozott az Angyalok nyugati parti csapatához, hogy segítsék őket egy olyan időben, amikor tagságuk változásban volt, a világ kormányai akcióba lendültek. Egy Éberségnek hívott ügynökség elfogta Víziót és szétszerelte, elpusztítva mindent, ami valaha volt, azért, hogy megakadályozzák, hogy ismét megpróbálja meghódítani a világot. Hank Pym képes volt visszaállítani Vízió emlékeit, de az érzelmi kötődések elvesztek, köszönhetően Energikon agylenyomata hiányának – lenyomatok, melyet Energikon most nem volt hajlandó átadni. Újraalkotva egy tejfehér testben, Vízió rájött, hogy képtelen Wanda párja lenni. Miután az ikrek igaz természete kiderült, Vízió elhagyta Wandát, hogy szolgáljon a Bosszú Angyalai keleti parti csapatában.
Ekkortájt kérdések merültek fel a Vízió igazi azonosságával kapcsolatban, amikor a Fáklyát megtalálták deaktiválva, egy sírban fekve, ahová az Őrült Zseni temette el. Végül az Angyalok megtudták, hogy Immortus, az Örökkévaló Kristályt használva szétválasztotta a Fáklyát két lénnyé, akik egyszerre léteztek. Egyikük lett Vízió, míg a másik megtartotta normál kinézetét és erejét.
Végül, Dr. Miles Lipton segítségének köszönhetően Vízió érzelmei lassacskán ismét felszínre törtek, és visszanyerte eredeti kinézetét, miután teste cserélt egy másik dimenzióbeli megfelelőjével, az Ellen-Vizióval. Mégis képtelen volt, hogy újra kezdje kapcsolatát Wandával. Ehelyett Vízió elhatározta, felfedezi önnön személyiségét, felhasználva a „Victor Shade” nevű holografikus megjelenést hogy embernek látsszon, és sosem látott tapasztalatokra tegyen szert. Eme önfelfedezési időszak vége felé ő és Wanda helyrehozták kapcsolatukat, de óvatosan közelítenek.
(forrás: adattar.kepregeny.net)
 A figura teljesen rendben van, bár az is igaz, hogy Vízió esetén nem lehet sokat tévedni, főleg, hogy az arca is egyetlen színt tartalmaz mindösszesen. Ezt leszámítva azonban a mutatósabb figurák közé tartozik.

Megjegyzések