Rick és Morty 2. kötet

A Pesti könyv kiadó sorozata hiánypótló, nekik köszönhetően magyarul is olvashatjuk milyen új kalandokba (és életre szóló traumákba) keveri a legrickebb Rick (kedvenc) unokáját, Morty-t. Egészen pontosan nálam egy hiányérzeten segítő termék, amivel át lehet vészelni egy időszakot, ami jelen esetben a várakozás a 4. évad megkezdéséig; sokakhoz hasonlóan kedvelem a sorozatot, örömteli hír és nagyon várt dolog volt a képregényes megjelenés is.
A képregény eredeti kiadója, az Oni Press egy kisebb szereplő az USA képregénypiacán; a jogokat megvásárolva 2015-ben indította útjára a sorozatot az animációs első évadot követően, nem sokkal a második előtt, és azóta is fut enyhítve kicsit az évadok közötti szüneteket, folyamatos tartalommal ellátva a hardcore rajongókat és egy húzócímmé válva a kínálatukban. Talán elmondhatjuk azt, hogy sikernek könyvelhető el a kiadási lehetőség megvásárlása a Oni Press életében, még ha a Diamond statisztikái alapján kevesebb embert szólít is meg, mint a tévés forrásmű (a kiadványok között TOP200-as lista 100 feletti részére fér fel).

Összességében szórakoztató a sorozat, de a történetek minősége nagyon hullámzó, amellett, hogy egy jól kitaposott ösvényen haladnak, már az első évad jól körülírta azokat az elemeket, amiket ügyesen összerakva közönségkedvencé tették a popkultúrába berobbanó Rick és Mortyt.

Bár az eddig leközölt történetek a  megkövetelt szellemiséget tényleg hozzák, a karakterek olyanok, amilyeneknek megismertük őket, és az ötlet is benne van, csak a kivitelezés lett felemás. Mivel az eredeti alkotóknak valószínűleg semmilyen kreatív befolyása nincs a sorozatra, megkötések nélkül ennél valahol kicsit többet várnék tőle, megvalósítás terén is a képregényforma pedig jóval hosszabb, összetettebb, csavarosabb történeteknek is helyet tudna engedni.

Számomra az eddig magyarul olvasható 10 füzet alapján erősebbek a mezőnyben a 3 részes folytatások, amiket gyengébb, töltelék-jellegű vagy épp filler 1 részesek ékelnek közbe.  Valamint a kötetek végén mini-történetek (bennük gyakran más mellékszereplőket előtérbe állítva), amik eredetileg egy-egy szám végén jelentek meg (kivéve az eredeti 6. számot (2.kötet/4.) így pontatlan a tartalomjegyzék – Rick & Morty posztert kérünk a következő kötetben csalódottságunk enyhítésére).

Elkerülhetetlen valamennyire az összehasonlítás; míg a 3 részesek kiadnának egy épkézláb forgatókönyvet 1-1 televíziós részhez,  a Golyódédelgetők különkiadása konkrétan 2-3 perces jelenet lehetne, egy Interdimenzionális Tévés Rick & Morty részben, de itt egy egész(!) képregényt eladnak ezzel, míg a Bilmászony/karácsony epizódban az merült fel bennem (azon túl, hogy itt méláztam el először a vizuális-kontinuitás fogalomkörén is), hogy a fő és minitörténetet talán egybe is lehetett volna gyúrni, ezzel egy tartalmasabb történetet alkotva, ahelyett, hogy egy szituációt és egy karácsony-klisét lovagolnak meg külön-külön.

A sorozat rajongójaként továbbra is biztos vétel a kiadvány és nem tudom milyen kalandokat kapunk legközelebb, mindenesetre egyenlőre optimista várakozással nézek elébe a jövőbeli köteteknek, hátha összejönnek olyan írások is, amiktől Harmonnak és Roilandnak is tátva maradna a szája, hogy nem ők találták ki, és csinálták meg előbb!

Megjegyzések