Lehull a lepel Diabolik eredetéről! - Diabolik Extra No. 1 - Emlékek viharában

Az Anagram Comics a képregényfesztiválra jelentette meg a következő Diabolik kötetét, ami ezúttal nem a szokásos formátumban látott napvilágot; a Diabolik Extra névre keresztelt sorozat az eredeti olasz hagyományokat követve nagyobb mérettel, és nagyobb oldalszámmal jelentkezik. Az Il grande Diabolik széria 1997-ben indult útjára kezdetben évi egy kiadással, majd 2001-től kezdve évente két különkiadást vehettek a kezükbe az olasz olvasók. Hasonló kezdeményezés, mint mondjuk az amerikai képregények esetében az annual kiadások. Az olasz kiadással ellentétben azonban a 170 oldalas eredeti különkiadáshoz a mi változatunkban hozzá lett csapva egy több, mint 40 oldalas történet az egyik korai Diabolik kiadásból, amelyben Diabolik eredetének egy részét ismerhetjük meg.
Az 1968-as megjelenésű "Diabolik, ki vagy?" történetből azt a részletet ismerhetjük meg ebben a kiadásban, ahol fény derül a maszkos tolvaj rettentően szerteágazó szaktudásának és fejlett képességeinek eredetére. Egy pincébe bezárva a biztos halálra várva Diabolik és Ginko beszélgetésbe elegyednek, és mivel Diabolik úgy gondolja, már abszolút nincs semmi vesztenivalója, megosztja a nyomozóval életének egyik legtitkosabb aspektusát. A történetben nem csalódunk, legalább annyira nyakatekert és rafinált, mint a karakter gondolkozása és logikai bravúrjai az egyes esetek kapcsán. Van benne ugyanakkor egy mitizált, mesebeli vonulat, ami pozitívumként emelhető ki. A tökéletes fizikumú és mindenre kiterjedő tudással rendelkező férfi még James Bond-ot is lekörözi, eredettörténete ötletes módon tárja fel az idáig vezető utat.
A különkiadás majd' 200 oldalas történetében Ginko és felesége, Altea kerülnek a szokásosnál nagyobb középpontba, és a Diabolik képregényekre jellemző részletességgel követhetjük nyomon a rendőr feleségének félresikerült vakációját. Természetesen Diabolik és Eva is fontos szerephez jutnak, a lakatlan szigeten fedezékbe vonuló szerelmespárok visszaemlékezésein keresztül azonban Ginko és a maszkos tolvaj legendás első találkozása is felelevenítésre kerül. Kettejük örökös macska-egér hajszájának miértje is említésre kerül, mindketten megtalálták egymásban a tökéletes ellenfelet, ami egyben kellő motivációt is nyújt nekik a mindennapokban. Csakúgy, mint Batman és Joker, ezen két karakter komplex viszonyrendszere is kiválóan fűszerezi az épp adott bűncselekményt. Folyamatosan egymás nyomában járnak, de a harc sosem érhet véget, hisz tulajdonképpen akkor a sorozat egyik lényeges mozgatórugója veszne el.

A nagyobb méretnek köszönhetően a szokásos 2-3 panelnél jóval többet helyeztek egy oldalra, a helyenkénti nagyobb képek pedig kifejezetten élvezetesek a nagyobb felületnek köszönhetően. A feketés-szürkés színátmenetek, illetve az erős fény-árnyék kontrasztok szépen asszisztálnak a bűnügyi tematikához, a Diabolik Extra az exkluzivitás teljeskörű élményét adja. Remélhetőleg mind ebből, mind a normál szériából jó sok jelenhet meg, az pedig, hogy több részből már újranyomás is készült, csak bizakodásra adhat okot.

Megjegyzések