Marvel Figuragyűjtemény #18 - Homokember

Homokembert valószínűleg keveseknek kell bemutatni, elég sok helyen találkozhattunk vele az elmúlt évtizedekben; legelső felbukkanásától kezdve - amely az 1963-ban megjelent Amazing Spider-Man 4. számában történt - rengeteg képregényben bukkant fel, valamint tiszteletét tette rajzfilmekben, videójátékokban, sőt, a Sam Raimi-féle Pókember-filmek 3. részében is. Bűnözőként kezdte, majd a hősök oldalán is tiszteletét tette, rövid időre még a Bosszú Angyalai tagjává is vált a karakter (Avengers #329, 1991). Karrierje kezdetén igencsak furcsa eredményt hozott Vízemberrel való társulása, és egy hatalmas sárlénnyé formálódtak össze (igen, szerintem is jobb lenne inkább elfelejteni ezt a sztorit). Korábbi hőstetteivel ellentétben azonban Homokember ismét a bűnözést választotta, Pókember és más hősök nemeziseként.
Flint Marko, egy szigorúan őrzött New York-hoz közeli börtönsziget legkezelhetetlenebb fogja volt. Egy este sikerült megszöknie, a börtön egyik őrizet nélkül hagyott szennyvízelvezető csatornáján keresztül. Flint az első számú közellenség lett, és az F.B.I. mindent elkövetett annak érdekében, hogy elkapják a szökevényt akár élve, akár halva. Flint a csatornahálózaton át eljutott egy olyan helyre, ahová épeszű ember be nem tette volna a lábát… egy atomkutató intézet kísérleti telepére. Úgy gondolta, hogy itt nem fogja keresni senki ezért, biztonságban érezheti magát, és erőt gyűjthet a további meneküléshez… de tévedett. A telep kutató mérnökei nem tudva a férfi ottlétéről, egy veszélyes nukleáris kísérletbe kezdtek, amely radioaktív sugárzással árasztotta el Flint búvóhelyét is. A sugárzás hatására Flint teste reakcióba lépett a talpa alatt lévő parti homokkal és átalakította a férfi molekuláit. Így született meg az elpusztíthatatlan Homokember. Flint, William Baker-re változtatta a nevét, és képességeit eleinte jó célokra akarta használni (tagja lett a Silver Sable által irányított Vad Bandának, és Pókembert is kihúzta néhányszor a bajból), de sötét múltja mindig visszahúzta a bűn útjára. Szövetségre lépett a Varázsló nevű szuperbűnözővel, és két másik társukkal megalapították a Fantasztikus Négyes gonosz mását, a Rémes Négyest, amely idővel az egyik legütőképesebb gonosztevő csapat lett. Később Marko újra egyesítette a Baljós Hatos nevű bűnöző csapatot, Kraven II és Mysterio II segítségével, de a csapat korábbi tagja, Doktor Octopus, ezúttal nem szövetséges, hanem ellenfél lett. A csapatot végül Venom „oszlatta fel”, aki bűnüldözői pályára lépett. Venom alaposan elbánt a Homokemberrel, akinek sikerült ugyan összeszednie magát, de eléggé legyengült ahhoz, hogy újra csatába szálljon. A Homokember a jó vagy rossz oldalon, de időről időre mindig visszatér New Yorkba. (forrás: adattar.kepregeny.net)
A figura a szokásos csikós felsőben ábrázolja a karaktert, egy találó homoktéglatesttel az egyik keze helyén. Maga a beállás, és a homok adta lehetőségek dekoratív hatást keltenek.


Megjegyzések