Marvel Figuragyűjtemény #22 - Jean Grey, Főnix

A legújabb darabja a gyűjteménynek most amúgy is aktualitást élvez az X-Men mozifilm miatt (kritikánk a filmről itt olvasható), aki pedig képregényben szeretné élvezni a mutáns hölgyemény kalandjait, annak ajánljuk a Képkocka kiadó klasszikus X-Men kötetét a Főnixszel a borítón, illetve Semic gondozásában anno megjelent Sötét Főnix történet is olvasható lesz a közeljövőben.
Jean Grey volt Xavier professzor első tanítványa, bár ezt a tényt még a többi X-Men elől is titkolták. Telepatikus képességeire úgy derült fény, hogy gyermekkorában, játék közben, egy kis barátnőjét halálos baleset érte: a sokk hatására fordult vele először, hogy más gondolatait "vette". Együtt élte át barátnőjével a halál pillanatát, és ettől kevés híján megőrült. Szerencséjére Xavier ekkor már észlelte, hogy egy új mutáns képességei aktiválódtak, a helyszínre sietett, és hosszú, türelmes munkával megtanította, hogyan tudja kizárni a többi ember gondolatait, és tudatosan használni a képességeit. Persze, az alapító gárdának minden tagja fülig beleszeretett Jean-be, de ő csak a legszégyenlősebb, legcsendesebb fiú, Scott Summers érzelmeit viszonozta. Amikor az eredeti csapat szétszéledt és újak foglalták el a helyüket, Jean is eltávozott, de rövidesen visszatért, hogy segítsen Scottnak. Balszerencséjére éppen ekkor támadta meg és rabolta el az X-eket régi ellenségük, Steven Lang, a mutánsüldöző robotok, az Orök irányítója. Jean, Scott és a többiek kiszabadultak ugyan Lang csapdájából, de hazafelé úton ellenfelük űrbéli bázisáról különösen erős napkitörés útjába kerültek. Egyedül Jean-nek volt esélye, hogy a pilótafülkében maradva túlélje a sugárzást, míg a többieket a raktárba zárta. A Föld közelébe érve azonban már elfogyott az ereje, és már a halálán volt, amikor a Főnix-erő behatolt az űrhajóba. A Főnix-erő magáévá tette Jean alakját és emlékeit; cserébe egy inkubátorként működő gubóba zárta, ahol a sugárzás okozta sebek lassú gyógyulásnak indultak. Évekkel később a Bosszú Angyalai fedezték fel ezt a gubót a Jamaicai-Öbölben, és a belőle sugárzó hihetetlen energia tanulmányozására elvitték Reed Richardshoz, a Fantasztikusok vezetőjéhez, aki kiszabadította Jeant. Ezután Jean felkutatta volt társait, az éppen felbomlóban lévő Védelmezők nevű szupercsapat tagjait, valamint régi szerelmét, Scottot, aki elvesztette vezető szerepét az X-eknél. Közösen új csapatot hoztak létre, X-Faktor néven, azzal a céllal, hogy folytassák Xavier professzor munkáját, és kiképezzék az ifjú mutánsokat speciális képességeik használatára. (forrás: adattar.kepregeny.net)

Az arcát leszámítva rendben van a figura; a női karakterek esetében ez különösen érzékeny pont a figurák esetében, ugyanis a méret és a kézzel való festés miatt könnyen el lehet rontani a vonásokat, szemeket. Jean esetében ez sajnos a rosszabbik kategória, és sajnos egyáltalán nem adja vissza egyetlen artwork minőségét sem.

Megjegyzések