Marvel Figuragyűjtemény #24 - Gyík

A Gyík, hétköznapi nevén Dr. Curt Connors az egyik legfontosabb karakter a Pókember képregényekben, ha szabad ilyet mondani. Nem csak egy sablonos gonosztevő, aki átváltozása után csak tör-zúz, hanem összetett motivációs rendszerrel rendelkezik a különböző íróknak köszönhetően, és Pókember egész eddigi karrierjét végigkísérte folyamatosa visszatéréseivel. Nem mondhatjuk rá azt, hogy negatív karakter, de azt sem, hogy teljesen pozitív lenne. Mikor hogy alakul. A jelenlegi, Nick Spencer által írt történetekben amúgy az utóbbi érvényes rá, és rengeteg potenciál lakozik benne.
Curt Connors a hadsereg orvosaként gyakran vett részt háborús konfliktusok sebesültjeinek ápolásában. Az egyik ilyen kiküldetése alkalmával katonai alakulatát támadás érte, és a fiatal orvos egy repesz-gránát felrobbanása miatt elvesztette egyik karját. Mivel így már nem tudta ellátni korábbi feladatát, leszerelt a hadseregtől, és egy orvosi kutatóintézetben vállalt munkát. Behatóbban foglalkozott a hüllők genetikájával, de legjobban a gyíkok gyors regenerálódó képessége foglalkoztatta. Azt akarta elérni, hogy az emberek ugyanúgy tudják visszanöveszteni testrészeiket, mint a gyíkok. Hosszú évek munkájával, sikerült megalkotnia egy különleges szérumot, amelyet a hüllők DNS-éből vont ki. Azokon az embereken szeretett volna segíteni, akik hozzá hasonlóan elvesztették valamely végtagjukat. A vegyületet végül saját magán próbálta ki, és örömmel tapasztalta, hogy karja visszanőtt. De a szernek nem várt mellékhatásai jelentkeztek a doktoron: Connors egy óriási humanoid Gyíkká vált! Pókember megtudva a történteket Floridába utazott, hogy segítsen a doktornak legyőzni „átkát”, amelyet kettős személyisége jelentett. Connors bármilyen stressz, vagy kémiai reakció hatására képes volt a Gyíkká változni, akinek semmi más vágya nem volt, csak, hogy a Föld összes emberét hüllővé változtassa. Annak érdekében, hogy tervét senki és semmi ne tudja megakadályozni irányítása alá vonta a környék valamennyi hidegvérű hüllőjét. A krokodilok, aligátorok és karmos társaik hatásos segítségnek bizonyultak Pókember ellen, egy ideig. Pókunknak ugyanis sikerült legyőznie a Gyíkot. Sajnos a Gyík gyakran visszatért Connors életébe, tönkretéve annak családját. A Gyík részt vett az első Titkos Háborúban is. Mikor Connorst fia és felesége elhagyta, a kétségbeesett tudós elhatározta, hogy mindent megtesz azért, hogy felülkerekedjen problémáján. Sok módszert kipróbált (sugár terápiát, ellenszérumokat), de egyik sem használt túl sokáig. Curt utolsó reménye Calypso a Voodoo papnő volt. Calypso azonban átverte az orvost és a Gyík személyisége lett dominánsabb. A Gyík és a papnő sok véres csata után legyőzték Pókembert. Connors végül felülkerekedett másik személyiségén, visszanyerte emberi alakját, de csak egy ideig… Egy új Gyík jelent meg, aki elrabolta Connors fiát, ezért a doktor újra alkalmazta magán azt a szert, amely előhozta belőle gyűlölt személyiségét. A valódi Gyík tehát visszatért, leszámolt az imposztorral és megmentette Billy Connorst. Egy baleset miatt az orvos nem tudta időben beadni magának a kidolgozott ellenanyagot, ezért a Gyík időről időre újra megjelent, de Pókember mindig ott volt, hogy megállítsa. (forrás: adattar.kepregeny.net)
A figura kidolgozottsága precíz és pontos, még a legapróbb részletek is kiválóan el lettek találva. A gyűjteményben tendencia, hogy azok a karakterek sokkal jobban néznek ki, akiken maszk van, vagy nem emberek (Vízió, Ultron), vagy esetleg kicsit takarásban van az arcuk más módokon.

Megjegyzések