Sörmesterek - Egy kis hűsítő a melegben

A nyári kánikulában jól esik egy hűtött sör és az árnyékban elolvasott képregény is kellemes időtöltés; úgy gondoltam, hogy az említett italhoz elég jól passzol egy a készítésébe bepillantást engedő képregény, ami nemrég a nagyszámú képregénymegjelenések miatt szükségessé váló könyvespolc rendezgetésnél akadt a kezembe. Így, több mint 10 évvel a megjelenés után időszerűnek látszott újra elolvasni, meg talán az is, hogy felelevenítsük ezt a megjelent sorozatot azoknak, akik a közelmúltban csatlakoztak a képregényolvasók magyarországi táborához, és talán még nem ismerik.
A Sörmesterek, Steenfort Család – Charles 1854 (eredetileg 1992-ben) magyarul 2006-ban jelent meg a Képes Kiadó gondozásában keményfedeles kivitelben, francia albumméretben, és természetesen színesben, miután fekete-fehérben már lement az év folyamán a kiadó Eduárd – Fapados képregényújság elnevezésű hírlapüzletekbe is elküldött kiadványában. 2007-ben már egy szerényebb - olcsósítottabb - kivitelben követte a folytatás, Margrit 1886. Noha a folytatás, a 3. album  ígérete rajta volt a hátsó borítón, a gazdasági válság, és a hanyatló vásárlói kedv nem segített tovább gurítani ezt a sorozatot. Legyen Jean Van Hamme Európai képregény egyik legjelentősebb alakja, hazánkban munkáinak nincs nagy szerencséje, 2007 után  sajnos a Sörmestereknek is osztoznia kellett az író két másik,  legismertebb munkájának a XIII-nak és a Largo Winchnek a sorsában (bár úgy tűnik, hogy a Vitanum kiadónak hála a XIII idén feltámadhat és a Thorgal is próbát tesz a Kockásban).
A Sörmesterek két megjelent kötete a kínálatban máig egy meglehetősen egyedi műfajt mutat be, egy korhű, kellően fordulatos történelmi hátterű családi drámaként egy belga sörfőző dinasztia – a Steenfort  megalakulását meséli el az iparág legizgalmasabb korszakaiból, amikor a technológiai fejlesztések gyári körülmények között tömegtermelhetővé tették ezt az italt, és eközben szórakoztatóan csempészi bele az alapinformációkat is a sör elkészítésének folyamatáról is.
Ha a sorozat befejezetlen is, a történet ettől még kerek-egészek, és önállóan is élvezhető darabok; ahogy a nedű, amiről szól, ez is épp oly jól csúszik. Mivel a Képes kiadó még létezik, a kiadványokat kedvező áron mkönnyen be lehet szerezni. Akit érdekelnek a frankofón képregények vagy csak maga a téma, annak mindenképpen ajánlott olvasmány.

Megjegyzések