Az élet nem egy játék, de játékosan kell élni - Aki Bújt (kritika)

Valószínűleg gyerekkorunkban mindannyian játszottunk már bújócskát, aminek a szabályait azt hiszem senkivel nem kell ismertetnem. A felnőtté válás azonban nem feltétlen jelenti ezeknek a játékoknak az elhagyását, már csak a nosztalgiafaktor miatt sem. Így van ez a Le Domas család esetében is, akik rendkívül nagy figyelmet fordítanak a tradíciókra, amibe a különböző társas játékok is beletartoznak. Ha egy házasság miatt új taggal bővül a család, a férjnek vagy feleségnek húznia kell egy kártyát, amin egy játék neve szerepel. Lehet ez sakk, fekete dáma, vagy éppenséggel bújócska is; ám nem éppen abban a formában, ahogy azt hagyományos értelemben művelik.
Grace (Samara Weaving) és Alex (Mark O'Brien) egybekelését nem fogadja kitörő lelkesedéssel a Le Domas család minden tagja, az újdonsült arának pedig fogalma sincs, hogy éjfélkor mi is vár rá pontosan a családi házban. Grace balszerencséjére a bújócskát húzza, ahol a tét nem csak a nyereség, hanem saját élete. A Le Domas család tagjai különböző fegyvereket ragadva próbálják felkutatni a játék halálos kimeneteléről mit sem tudó lányt, míg férje igyekszik kicselezni az őrületet, és megmenteni szerelmét. Koránt sem biztos azonban, hogy ketten elegek lesznek egy mindenre elszánt, felfegyverzett családdal szemben, akik úgy tartják, ha hajnalig nem sikerül rituálisan kivégezniük a lányt, mind odavesznek.

Ebben a lehetetlen helyzetben igyekszik helytállni Grace, akinek a kezdeti iszonyatos sokkból kikecmeregve kell megküzdenie a vérszomjas családdal egy számára ismeretlen, hatalmas birtokon. A misztikus thriller és horror egyvelegébe még jókora adag humor is került, ami a több esetben kifejezetten explicit ábrázolásmód ellenpontjaként igazi groteszk helyzeteket teremt. A fekete humor teljes mértékben végigkíséri a filmet, és még a legreménytelenebb helyzeteket is gond nélkül feloldja. Komolyan vesszük azért persze az eseményeket, hisz valóban az ártatlan Grace élete forog kockán, de a humoros megnyilvánulások sokszor mégis mosolyt csalnak az arcunkra.
Grace karakterfejlődése igazán érdekes aspektusa a filmnek; igazán szórakoztató azt látni, ahogy az összetört lelkű lány új erőre kapva száll szembe az életét fenyegető veszéllyel, és ezzel az egész beteges megszállottsággal, amit a Le Domas család képvisel. A film végi nagy csattanó pedig már csak hab a tortán, a katarzis Tarantino-i stílussal teszi helyre az erőviszonyokat. Az Aki Bújt (Ready or Not) végig szórakoztatóan hátborzongató, aki pedig benevez erre a játékra, garantáltan nem fog unatkozni rajta. Ha igazán ügyes, akkor még túl is éli.


Megjegyzések