Hulk lezúzza a fél Marvel Univerzumot - NMK #52 - Hulk Világháború

Nem csalás nem ámítás, a zöld behemót tényleg nekimegy a szuperhősök krémjének. Még úgy is, hogy már képes teljesen értelmesen beszélni és cselekedni átváltozva is. A casus belli jelen esetben egy nagyon nem szép dolog, ugyanis a Vasemberből, Reed Richards-ból, Fekete Párducból, Fekete Villámból, és Dr. Strange-ből álló iniciatíva úgy döntött, mindenki jobban jár, ha Hulkot kilövik az űrbe, hogy egy másik bolygón boldogítsa a népet. Igen ám, de ezen a bolygón hamar követőkre akadt, és egy szeretetteljes közösséget sikerült kiépítenie. Egyik bajtársa azonban úgy gondolta, túl nagy a csönd, és megpiszkálta az űrhajót, amivel Hulk a Sakaar bolygóra érkezett. A felrobbant hajó rengeteg lakos halálát követelte, köztük a Hulk gyerekét váró Caiera-ét is. A gamma-szörny bosszúszomja ezáltal minden eddiginél nagyobbra duzzadt, és hű bajtársaival együtt a Föld felé vették az irányt, hogy megbosszulják a sok halált, amit tudtuk szerint az ottani szuperhősök okoztak.
Így veszi kezdetét Greg Pak története, ami szinte teljes mértékben a zúzásról szól. Hulk már rögtön a Holdon elkezdi hadjáratát Fekete Villám móresre tanításával, majd indul is tovább a Földre. Az üdítő részletességgel kidolgozott, fantáziadús előzménytörténettel ellentétben Pak lényegében egy öt részes csihi-puhit prezentál az olvasóknak. Tony és barátai rendesen megkapják a magukét, így a szokásosnál megviseltebb állapotban láthatjuk őket. A brutális harcok ábrázolása több esetben kinő a panelekből, és egy-, illetve kétoldalas formában is megcsodálhatjuk az epikus küzdelmek pillanatképeit. 
John Romita Jr. immár zsinórban a negyedik kötetet jegyzi a Nagy Marvel-Képregénygyűjteményben, de nem baj, szeressük a stílusát. Sok esetben még a szövegdobozok sem rontják el az összképet, a hangsúly teljes mértékben a bunyókra helyeződik. Butaság lenne azt mondani, hogy nincs történet, csak verekedés, mert nagyon is van. Meg hát hogy máshogy vezetné le Hulk a feszültségét, mint az ökleivel, de a történet olvasása közben végig az az idegesítő kis részlet járt a fejemben, hogy igazából nem teljesen jogos ez az egész. Oké, kilőtték az űrbe, de cserébe Hulk egy olyan otthonra lelt, amit a Földön nem talált meg, és végül ezek a bajtársak okozták a vesztét, nem a régi szuperhőstársai.

A Hulk Világháború (World War Hulk) megjelenésével most már teljes a kép, és elérhető magyarul a Hulk Világával együtt ez a meghatározó saga. Az előzménytörténet minőségben magasan túlszárnyalja a folytatást, de ezt mondanom sem kell, összességében azonban örülök, hogy a teljes sztori megjelent magyarul. Még azzal együtt is, hogy nem igazán szívlelem azokat a történeteket, amikor a hősök egymást püfölik, bár ebből is kijut rendesen a képregényekben(lásd Polgárháború, vagy a még itthon nem publikált Avengers vs. X-Men). A legközelebbi Hulk-látásra!

Megjegyzések